Skip to the main content

WK U21 #8 – België – Talent TeamNL Korfbal

U21, U19, U17

Met overmacht veroverde Talent TeamNL Korfbal zaterdagmiddag in het Turkse Kemer de wereldtitel. In de finale, die nooit echt spannend werd, was Nederland duidelijk een maat te groot voor tegenstander België. Het werd uiteindelijk 6-24.

De startende acht waren dezelfde als een dag eerder in de halve finale: in de eerste aanval Jill Heijink, Romy de Rijke, Jorien Jordaan en Krijn van het Kaar en in de eerste verdediging Nikki Boerhout, Rosalie Peet, Jurjen Veenstra en Merijn Mensink. Oranje begon direct scherp aan het duel en gaf België zo al snel te verstaan dat er niets te halen was in deze finale. Verdedigend werd er veel druk gegeven en bovendien had Nederland een fiks reboundoverwicht op de Belgen. In het eerste kwart was ongeveer de helft van de aanvallen goed voor een doelpunt bij Nederland, wat resulteerde in een 0-8 voorsprong na tien minuten korfballen. Er werd gehoopt en misschien ook wel verwacht dat België meer weerstand kon geven, maar Nederland gaf heel erg weinig weg en bovendien verzuimden de Belgen te profiteren van de vrije ballen die men kreeg. Aan het begin van het tweede kwart was het Joke van Maldeghem die namens België voor het eerst iets terug kon doen. De afwerking bij Nederland stokte een beetje, zo werd er een strafworp gemist. Doordat Oranje nog altijd prima stond te verdedigen en de Belgen ver naar de buitenkant drukte, bleef het verschil nog altijd erg groot. Bovendien kwam België vaak niet verder dan éénschotsaanvallen doordat de lange mannen aan Nederlandse zijde veel verdedigende rebounds pakten. Bij rust was er van spanning nog altijd weinig sprake: 3-13.

Na rust begon Talent TeamNL Korfbal wederom scherp, met drie goals uit vier aanvallen, maar daarna werd het wat moeizamer. Dat kwam enerzijds doordat België beter ging verdedigen en anderzijds doordat er niet geprofiteerd werd van de opgelegde kansen zoals vrije ballen en strafworpen. Heerlijk was wel de 3-19 van Jorien Jordaan, die tot stand kwam na een schitterende combinatie met Krijn van het Kaar. België kwam in het derde kwart niet tot scoren, wat resulteerde in een 3-20 stand na een half uur. Bij de start van het vierde kwart was het tijd voor de wissels: Sam Meijer kwam voor Jill Heijink en Robin Bakker verving Krijn van het Kaar. Na een snelle openingsgoal van Rosalie Peet en het antwoord van Joke van Maldeghem, stokte de score even aan beide kanten. Het was diezelfde Joke van Maldeghem die de ban brak en vanaf de strafworpstip haar derde doelpunt maakte (5-21). Met nog zes minuten te spelen nam bondscoach Kees Vlietstra een time-out en kwamen ook de andere spelers binnen de lijnen: Maud Smulders voor Romy de Rijke, Boyd Abbenhuis voor Jurjen Veenstra, Fenna Cavelaars voor Rosalie Peet en Mees Oppe voor Merijn Mensink. In de laatste minuten was de scherpte er aan beide kanten behoorlijk af. Bakker tekende nog wel voor een goal en uiteindelijk was het Jordaan die de eindstand op het bord schoot. Hij werd, samen met Jurjen Veenstra, topscorer van de finale met vijf goals. Dat het laatste kwart niet kon de pret niet drukken en na het laatste fluitsignaal barstte het Nederlandse feestje dan ook los: Talent TeamNL Korfbal is wereldkampioen! (Uitslag: 6-24)