Skip to the main content

WK U21 #3 – Taiwan – Talent TeamNL Korfbal

Internationaal U21, U19, U17

Een belangrijke wedstrijd voor Talent TeamNL Korfbal op het WK in het Turkse Kemer op maandag 8 juli. De tegenstander in de derde wedstrijd van de groepsfase was Taiwan U21, samen met Nederland de favoriet in de poule en ook absoluut een van de medaillekandidaten in Turkije. Oranje speelde echter een sterke wedstrijd tegen een nerveus ogend Taiwan en wist uiteindelijk met 11-26 te winnen.

Talent TeamNL Korfbal startte de wedstrijd met een paar lange aanvallen, waarin de ploeg ook direct effectief was. Een 0-3 voorsprong was het resultaat. Taiwan kon daarna de 1-3 maken, maar twee verdedigende foutjes van Taiwan werden vervolgens genadeloos afgestraft door Nikki Boerhout. Ook Nederland was verdedigend niet foutloos, wat resulteerde in twee strafworpen voor de Taiwanezen. Die konden deze buitenkansjes echter niet benutten, waardoor Oranje verder uit kon lopen. Nederland was scherp van afstand en dankzij goals van Jorien Jordaan, Krijn van het Kaar en Jurjen Veenstra liep de ploeg uit naar 1-8. Vlak voor het einde van het eerste kwart kon Taiwan toch nog iets terugdoen via Chia-Le Kao, waardoor het tweede kwart werd gestart bij een stand van 2-8. Nederland bleef het Taiwan moeilijk maken in dit deel van de wedstrijd. De Taiwanezen kwamen amper onder de Nederlandse druk vandaan en hun lengtenadeel speelde ze aan alle kanten parten. Daarnaast was de ploeg simpelweg niet zuiver. Tekenend daarvoor was opnieuw een gemiste strafworp, de derde van de dag al. Oranje daarentegen scoorde gestaag door en kon uitlopen naar 2-13, onder andere dankzij drie goals van Jill Heijink. Aan het einde van de eerste helft zakte de scherpte bij Nederland iets weg, maar bij rust was de voorsprong nog altijd 3-15.

Ook na rust bleef Nederland effectief. Bij een stand van 4-19 brachten bondscoaches Kees en Mike Vliestra Mees Oppe en Robin Bakker in de ploeg. Zij vervingen Merijn Mensink en Krijn van het Kaar. Oppe bekroonde zijn invalbeurt direct met een goal en droeg zo bij aan de 5-23 voorsprong voor Oranje na het derde kwart. In het vierde en laatste kwart ging de staf van Nederland door met wisselen. Ook Boyd Abbenhuis, Fenna Cavelaars, Sam Meijer en Maud Smulders mochten nog wat minuten maken. Oranje had in de slotfase van de wedstrijd wat moeite met het vinden van de korf. Taiwan daarentegen werd aan de hand van de zuivere Pei-Yun Wu eindelijk wat scherper en scoorde in de laatste tien minuten nog zes keer. Hoewel dat betekende dat het vierde kwart met 6-3 werd gewonnen door Taiwan, maakte dat het verschil niet meer. Bij een eindstand van 11-26 heeft Talent TeamNL Korfbal de eerste ‘echte’ proef op het WK glansrijk doorstaan. Jill Heijink werd met vijf goals de topscoorder van de wedstrijd.