Skip to the main content

U17 KWC 2024 – dag 1

U21, U19, U17

Eindhoven is dit weekend het decor van de 24e editie van de U17 Korfball World Cup. Op zaterdag wordt de poulefase gespeeld, zondag zijn de halve finales en de finale. De toegang is gratis, maar voor wie niet in Eindhoven aanwezig kan zijn, zijn de wedstrijden ook te volgen via de livestreams van de IKF.

Duitsland U17 – Nederland U17
Nederland opende het toernooi tegen Duitsland. Voor veel van de internationals was dit hun debuut op het WK, maar van spanning was weinig te merken. Oranje gaf verdedigend veel druk en brak de aanvallen van Duitsland snel af. Bovendien creëerde de equipe van bondscoach Barry Schep zelf veel kansen, mede dankzij een behoorlijk reboundoverwicht. Hier en daar waren er wel wat onoplettendheden, waardoor de Duitsers ook hun doelpuntjes mee konden pikken. Nederland was over vrijwel alle schijven trefzeker en bij rust was het verschil dan ook al aanzienlijk: 5-16. In de tweede helft werd die voorsprong alleen maar groter en werd het spel wat dynamischer en vrijer. Mooie combinaties en goed overzicht houden resulteerde in schitterende aanvallen en mooie doelpunten. Na rust hield Oranje de tegenstander bovendien op slechts één goal, uit een strafworp. Merel van den Brink eindigde op vijf goals, Mats Hüsken op zeven. (Uitslag: 6-27)

Nederland U17 – Engeland U17
Oranje begon een beetje stroef aan het tweede duel van de dag, met Engeland U17. Echter, gedurende de eerste helft kwam de ploeg steeds meer op stoom, met veel diepte en en crosspasses in het spel. Bovendien was het verdedigend erg sterk, Engeland kwam aanvallend vrijwel niet in het stuk voor. Slechts drie tegengoals hoefde Nederland te incasseren, terwijl er zelf zestien keer gescoord werd voor rust. Hoogtepunt was de buzzerbeater van Esra Schimmel, wat alweer haar vierde doelpunt van de wedstrijd was (16-3 rust). Na rust speelde Nederland de Engelsen bij tijd en wijle helemaal zoek, wat resulteerde in heel veel mooie aanvallen met veel kansen en nog mooiere doelpunten. Toch was de afronding niet altijd even scherp, maar van spanning was geen enkele sprake. Josse Scheenstra en Mats Hüsken waren on fire met respectievelijk negen en zeven doelpunten. Schimmel eindigde op vijf goals, evenals Jasmijn Los. (Uitslag: 33-4)

Tsjechië U17 – Nederland U17
Na twee relatief makkelijke wedstrijden, kreeg Nederland in de derde wedstrijd een stuk meer weerstand. De Tsjechen begonnen sterk, gaven veel druk, leverden veel energie in de duels en waren aanvallend dreigend. Ook reboundend zette Tsjechië de Nederlanders onder druk: beide mannen keken mee en zo pakten zij veel ballen waardoor Oranje een stuk minder vaak kon herhalen dan in de eerste twee poulewedstrijden. Aanvallend oogde het daardoor ook onrustig. Verdedigend kreeg Oranje halverwege de eerste helft al meer grip op de Tsjechen. Bovendien waren zij niet scherp in de afronding op de vrije ballen, waardoor de scores achterbleven. Richting de rust gingen bij Nederland de ballen ook vallen, waardoor het verschil uiteindelijk nog voor rust al gemaakt was: 3-11. Na rust begon Nederland slordig, met passfouten en balverlies. Regelmatig werd men in de rebound afgetroefd door de snelle mannen van Tsjechië, maar dat had uiteindelijk voor het verloop van de wedstrijd weinig consequenties. Captain Levi van Nieuwenhuijzen was belangrijk met veel rebounds en vier doelpunten, ook Merel van den Brink en Jana Driesprong maakten er vier. (Uitslag: 7-21)

Nederland U17 – Hongarije U17
In de laatste poulewedstrijd was de scherpte zo nu en dan ver te zoeken bij Nederland, terwijl de Hongaren er met de volle honderd procent – inclusief luidkeels aanwezige achterban – voor gingen. Oranje was slordig in de eerste helft, met passfouten en éénschotsaanvallen. Bovendien kreeg men een paar onnodige doelpunten tegen. Het oogde dan ook onrustig. Echter, de ploeg van Schep en consorten was wel duidelijk een maatje groter en bouwde tijdens de eerste helft al een ruime voorsprong op. Toen men voor rust de teugels ook verdedigend nog wat aanhaalde, kwam Hongarije er aanvallend maar mondjesmaat aan te pas. Na rust maakte Oranje het verschil geleidelijk groter. Hier en daar werd nog geprobeerd er een mooie show van te maken, maar daarvoor ontbrak het toch aan scherpte. Desalniettemin werd er met ruime cijfers gewonnen en eindigde Nederland als poulewinnaar. Zondag gaat het toernooi verder, met de halve finale. De tegenstander in die halve finale volgt. (Uitslag: 26-6)