Van der Wal (DVO A1): 'In ons team is er geen onderscheid'

Hoofdklasse A-jeugd

Tweedejaars DVO/Accountor A1-speelster en jeugdinternational Linda van der Wal vertelt hoe het er buiten de wedstrijden om aan toegaat in het team. Ze legt uit wat de ploeg zo goed maakt en hoe het er op trainingen aan toe gaat. “Ik ging elke dinsdag één-tegen-één tegen de heren. Daar ben ik echt beter van geworden.”

Het juniorenteam uit Bennekom had tijdens het najaar de tijd om elkaars spel en kwaliteiten te ontdekken. De ploeg stond vorig jaar nog zes spelers af aan de senioren en dit jaar kwamen er veel eerstejaars bij. “Het buitenseizoen was fijn om even warm te spelen. Wij hebben een heel nieuw en jong team. We begonnen op het veld met de basis, op elkaar inspelen en het structuur van ons spel leren. In de zaal trainen wij voornamelijk op persoonlijke doelen, de zwaktes en specialiteiten van iedereen te verbeteren, dat zal uiteindelijk resulteren in een hoger niveau van het collectief”, vertelt Linda van der Wal. “In het team zijn er altijd verschillende taken. Je hebt gewoon mensen nodig die sommige wedstrijden vaak in de rebound staan of die veel aangeven. Dat zijn af en toe minder opvallende taken, maar die zijn niet minder belangrijk. In ons team is er geen onderscheid, iedereen is gelijkwaardig en heeft een belangrijke rol.”

Spelvorm
“Ik denk niet dat ons spel specifiek heel anders is, dan dat van andere ploegen. Tegenwoordig kom je nog maar weinig teams tegen die met een heel ander spel spelen. Ik denk dat door onze analyses, ons anticiperend vermogen tijdens een wedstrijd en onze persoonlijke vaardigheden wij erg gevaarlijk kunnen zijn over alle schijven. Dat maakt ons denk ik goed.”

Ze vervolgt: “Wij hebben een persoonlijk ontwikkelingsplan, waardoor dit jaar met meer structuur is opgebouwd. Persoonlijk vind ik dit wel fijn.” Het team mocht op dinsdagen vaak bepalen waarop zij wilde gaan trainen. Van der Wal wilde zich focussen op haar aanvallende acties. “Ik ging elke dinsdag één-tegen-één tegen de heren. Daar ben ik echt beter van geworden”, zegt ze lachend. “Op deze manier kreeg ik elke dinsdag weer mijn uitdaging. Van de tien keer tegen Krijn van het Kaar, lukte het bijvoorbeeld acht keer niet. Maar ik was erg blij met die twee keer dat het wel lukte. De week erop lukte het bijvoorbeeld drie of vier keer en merkte ik dat ik steeds beter werd.”

Goed seizoen
Van de afgelopen wedstrijden stond DVO A1 tot het duel tegen Wageningen A1 ongeslagen bovenaan het klassement. “Tegen Wageningen is het natuurlijk altijd een derby, want het ligt om de hoek bij ons. Er zit dus ondanks je er soms niet aan denkt, toch iets meer lading op. Wij verloren duels en de afronding was slecht. Als je duels gaat verliezen en zij gaan het winnen op inzet, dan maakt het niet uit dat wij eerste stonden.”

“Natuurlijk zijn de wedstrijden tegen de ‘toppers’ het leukste. Dat waren de ploegen die op de plekken twee en drie staan. Er staat dan wat meer druk op en je bent getriggerd. Soms hebben wij met dikkere cijfers gewonnen, maar de uitdaging is tijdens deze wedstrijden minder groot. Natuurlijk zijn het punten, maar een topploeg als tegenstander is toch leuker”, eindigt Van der Wal. Dit jaar is haar laatste jaar in dit team. Na de zomer van 2020 zal ze vervroegd overgaan naar de selectie. Ze ziet echter veel potentie in de A1 van volgend jaar.

Datum: 25 maart 2020 uur