Supercup voorbeschouwing: AKC of DOS'46

Supercup voorbeschouwing: AKC of DOS'46

Internationale evenementen Korfbal

Het officiële korfbalseizoen gaat weer beginnen met de traditionele opening: de Supercup tussen de Belgisch en Nederlands veldkampioen. Zondag gaat de achtste editie tussen gastheer AKC/Luma en DOS’46. Kan AKC na zeven Nederlandse overwinningen de eerste Belgische winnaar worden of voegen de Nijeveners een nieuwe prijs toe aan hun erelijst? 

Het Antwerpse AKC/Luma veroverde begin juni de veldtitel na een 17-15 winst op Floriant. De ploeg van Bo van Hoof toonde zich al de sterkste in de reguliere competitie en zette de favorietenrol voort in de beslissende fase. “Een degelijke ploeg”, weet DOS’46-trainer Pascal Zegwaard. De oefenmeester beraamt zich op beelden en informatie vanuit andere ploegen. Of Zegwaard veel aan beelden heeft, valt te bezien. AKC ondervindt een verjongingskuur na het vertrek van vier spelers. Internationals Shiara Driesen en Jarre de Ley spelen dit seizoen bij DeetosSnel, terwijl Jade Rottiers en Elke Vanherck stoppen. Daarnaast zijn Jari Hardies en Maite Dewinter net terug van vakantie na een voor Belgen een succesvol verlopen WK met het behalen van zilver.

Bij AKC moet Van Hoof zijn opstelling dus op minimaal vier plaatsen wijzigen. Toch hebben de Belgen een essentieel voordeel, vindt Zegwaard. “Zij spelen thuis. Op een nieuw complex. Zij zullen zich extra willen laten zien.”

De Nederlandse afvaardiging DOS’46 wil door op de voet waar het vorig seizoen de veldtitel mee binnen sleepten. Waar het in de zaal vaak ‘net niet’ was, vielen de puzzelstukjes op het veld op de juiste plek. Nadat DOS’46 in de reguliere competitie boven Fortuna/Delta Logistiek en Blauw-Wit (A) eindigde en in de kruisfinale PKC/SWKGroep versloeg (14-20), wonnen ze de eindstrijd met 17-15 van LDODK/Rinsma Modeplein. “Ik blik daarop terug met trots. Het was een mooie kers op de taart en zondag kunnen we direct een nieuwe prijs pakken.”

DOS’46 treedt in België  – in tegenstelling tot AKC – aan met een nagenoeg identieke ploeg die twee maanden geleden zich tot Nederlands kampioen kroonde. De usual suspects bleven in Nijeveen en de selectie versterkte zich onder anderen met Pascal Frieswijk (overgekomen van Blauw-Wit). Achter de naam van Harjan Visscher staat voor zondag een vraagteken. Visscher pakte met het Nederlands team goud in Zuid-Afrika en sloot na een langere vakantie later aan bij DOS’46. Zegwaard laat het wel of niet spelen van zijn international in het midden.

De Supercup wordt voor beide trainers een ideaal moment om te zien hoe hun ploegen de zomer hebben verteerd. Van Hoof en Zegwaard lopen misschien nog met twijfels. Wel staat vast dat de Supercup een nieuwe naam op de erelijst krijgt. Wie mag zich voegen bij Dalto/Klaverblad Verzekeringen (2013), Blauw-Wit (A) (2014 en 2018), KZ/Thermo4U (2015), TOP/SolarCompleet (2016) en titelhouder PKC (2017 en 2019)?

Programma
14.30 uur: AKC/Luma – DOS’46

Datum: 30 augustus 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl