Leon Simons (Nieuwerkerk): 'Play-offs halen is nog geen prijs'

Hoofdklasse

Nummer twee Nieuwerkerk maakt zich op voor de ontknoping van de Hoofdklasse A. De ploeg van Leon Simons kan zich de komende weken plaatsen voor de play-offs. Afgelopen week werd horde één genomen tegen Avanti (30-26), zaterdag wacht horde twee: AW.DTV.

“Tegen Avanti maakten we zelf wat foutjes waardoor we onze voorsprong te makkelijk weg gaven. Wij hielpen ze zelf in het zadel”, zegt Simons. “Zij verliezen sowieso maar heel krap van veel ploegen. Dus dat wij uiteindelijk met vier verschil winnen, is gewoon prima.”

Nieuwerkerk werd vorig seizoen vierde en ligt nu op koers voor de play-offs. Het verschil wordt volgens Simons gemaakt door ervaring. “Als staf wilden we dat de ploeg veel ervaring op zou gaan doen. We hebben er daarom voor gekozen om op de dinsdagen extra oefenwedstrijden te spelen om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Je wordt elke training, maar vooral ook elke wedstrijd, beter. En dat proces ging bij ons, misschien wel daardoor, erg snel.”

“Het komt ook omdat deze ploeg ontzettend leergierig is. Ze hebben de unieke combinatie tussen het écht willen en het talent. Als je dan ook nog eens ervaring op doet, kan het snel gaan. Dat blijkt maar weer.”

Play-offs binnenslepen
Op voorhand wilde Simons het vooral beter doen dan vorig seizoen. “Dus dat betekent: derde worden. Nu staan we op een prachtige tweede plaats met slechts één punt verschil op koploper KCC. We willen nu de play-offs binnenslepen; dat is fase één. De play-offs winnen is fase twee, de Hoofdklassefinale winnen is fase drie. Onze focus ligt nu op fase één. Maar het mag duidelijk zijn dat de play-offs halen geen prijs is: wij gaan voor het hoogste en dat is de Korfbal League.”

“De groep beseft dat ook. We zijn voor een jonge groep erg rustig in ons hoofd. We spelen in de wedstrijd ook 'met ons hoofd'. We blijven altijd rustig en pakken op de goede momenten onze run van zes à zeven goals. En dan opeens kan de wedstrijd gespeeld zijn. Dat is onze kracht. Wij kunnen daarom van iedereen winnen.”

In de benadering is er bij Nieuwerkerk ook wat veranderd. “We zijn ons, vanaf dat we in de Hoofdklasse spelen, veel meer gaan focussen op onszelf. Eerst waren we vooral plannen aan het maken voor onze tegenstander. Natuurlijk doen we dat nog steeds, maar de nadruk moet op jezelf liggen. En dat kan met deze groep ook gewoon omdat je heel veel kwaliteit hebt.”

Club toe aan play-offs
Het gaat er bij Nieuwerkerk steeds professioneler aan toe, vindt Simons. “Als je bijvoorbeeld ziet hoe de livestream nu geregeld is: dat is geweldig. Ook wordt er naar gekeken of we volgend seizoen de trainingen kunnen optimaliseren, zoals videobeelden terugkijken van de partijtjes. En natuurlijk hebben we een uitgebreide analyse van onze wedstrijd.”

“De club is toe aan een nieuwe stap, en dus de play-offs. Er borrelt echt iets bij Nieuwerkerk, het zou natuurlijk voor het eerst in de historie zijn. Dat kunnen wij met z'n allen bewerkstelligen, dat is toch geweldig?”

Genieten
“Ik geniet sowieso elke keer als ik met deze leuke groep op het veld sta”, gaat Simons verder. “Ik kan oprecht trots zijn als die dames en heren weer wat moois neerzetten. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin en ik denk dat we (met Jan van Essen, red.) een mooie klik met de groep hebben. Het kan één groot feest worden de komende weken en maanden. Maar eerst moeten we van AW.DTV winnen, daar begint alles.”

“Ook zij hebben een prima ploeg. Zij kunnen zowel dynamisch als wat statischer spelen. Voor hen is het wel moeilijk om zich nog op te laden, omdat ze bijna niet meer kunnen degraderen en de play-offs zitten er ook niet meer in. Toch ben ik ervan overtuigd dat zij alles zullen geven. Wij zullen er ook zaterdag moeten staanen een goede wedstrijd spelen.”

Datum: 14 februari 2020 - 15:30 uur