Junioren Round-Up #6: Spectaculair begin van het jaar voor PKC

Junioren Round-Up #6: Spectaculair begin van het jaar voor PKC

Hoofdklasse A-jeugd

PKC/SWKGroep A1 doorbrak de kleine onderlinge verschillen binnen de Hoofdklasse A. De Papendrechters scoorden bijna drie keer zoveel als hun tegenstander en openen het nieuwe jaar wel erg spectaculair.

Hoofdklasse A:

Fortuna/Delta Logistiek A1 – KZ/Thermo4U A1
Voor Fortuna en KZ zijn er nog geen competitiewedstrijden geweest in 2020. De ploegen hadden namelijk als enige uit de poule nog vlak voor Kerst een wedstrijd. Wel zijn enkele spelers in actie gekomen op de Korfbal Challenge. Tijdens een eerdere confrontatie op het veld ging het duel er stevig aan toe en wist Koog Zaandijk met dubbele cijfers te winnen. De thuisploeg was er op gebrand om de nederlaag recht te zetten. De Delftenaren begonnen sterk en pakten al vrij snel een voorsprong van drie punten op de tegenstander, waarna KZ terug kwam en met een voorsprong ging rusten. De gasten wisten verder uit te lopen tot het laatste kwartier van de wedstrijd. Bij de thuisploeg werd Merijn Mensink regelmatig tactisch gewisseld en de ‘Koogers’ hadden hier moeite mee. Als gevolg hiervan wist Fortuna de voorsprong te pakken. “We hadden de kans om vlak voor tijd het verschil naar twee punten te trekken, helaas benutten we die kans niet”, vertelt Cindy van Eijk (Fortuna). Uiteindelijk kwam KZ gelijk en scoorde het winnende doelpunt. “Al met al een teleurgesteld gevoel dat we er geen punten aan over houden”, vervolgt Van Eijk. Beide ploegen delen momenteel de eerste plek. (Uitslag 21-22)

Achilles (Hg) A1 – TOP/SolarCompleet A1
Nadat de gasten de score openden, wist Achilles door vijf jumpshots de voorsprong te bemachtigen. Na rust veranderde het spelbeeld. Stan Olsthoorn (TOP), die tijdens de Korfbal Challenge geselecteerd werd voor Nederland U17, speelde Noa Brusse (Nederland U19) uit de wedstrijd. Vervolgens kreeg Brusse een gele kaart voor commentaar op de leiding. Achilles zakte door de ondergrens en de Sassenheimers bouwden gestaag de voorsprong uit. Lars Hüsken leek het duel op slot te gooien door op afstand de 17-20 binnen te schieten. Door een ijzersterke invalbeurt van Noah de Jong aan de kant van Achilles bleef het toch spannend tot aan de laatste seconden. “Een pijnlijke nederlaag die wij volkomen aan onszelf te wijten hebben. TOP was feller en straalde meer uit dat het wilde winnen”, zegt Arjen van Nieuwenhuijzen (Achilles). Echter, in het klassement laat Achilles TOP nog achter zich. (Uitslag 19-20)

DSC A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
DSC A1 had in de vakantieperiode geoefend tegen DSC 3, dat Reserve Hoofdklasse speelt, en Dalto had een onderling duel tegen de A2. De geelhemden begonnen sterk aan de wedstrijd en halverwege de eerste helft stond het 10-4 in hun voordeel. DSC kwam in de fase hierna sterk terug. Coen Spoor werd ingebracht en bleek van cruciaal belang. De thuisploeg wist het verschil steeds kleiner te maken. In de tweede helft bleef Dalto aan de goede kant van de score. Nadat de Driebergers uitliepen, kwam de thuisploeg weer op gelijke hoogte. Vanaf de 18-18 besliste Dalto de wedstrijd door op een verschil van twee te komen. In de laatste vier minuten werd er niet meer gescoord, door het lange balbezit van de thuisploeg bleef het team in het voordeel. “Het was een moeizame wedstrijd voor ons. In de eerste helft waren we al genoodzaakt om wat te wisselen in de vakken. We zaten er gewoon niet in”, aldus Dana Vos (DSC). (Uitslag 20-21)

PKC/SWKGroep A1 – SKF A1
De Veenendalers hadden een goede oefenwedstrijd gespeeld tegen Wageningen A1, met winst als resultaat. Bij PKC stond Ticho Stuij van den Herik, die terugkeerde van een blessure, weer in de basis. Vanaf het begin van de wedstrijd nam de thuisploeg het initiatief, maar SKF gaf zich niet gewonnen. De ploeg hield een verschil van zes doelpunten tot aan rust. Nadat het fluitsignaal opnieuw klonk was het scoringspercentage van PKC enorm hoog. Uitblinker was Sander den Ouden, die er mede voor zorgde dat er een einduitslag van 35 doelpunten op het scorebord kwam. De gasten hadden voornamelijk moeite met de verdedigende druk van de opponent en wisten na rust slechts vier keer de korf te vinden. “Afgelopen weekend hebben wij een hele dikke onvoldoende gescoord. Simpele afspraken waren nergens terug te zien en groei in de wedstrijd zat er ook niet in”, vermeld Niels van Vessem (SKF). (Uitslag 35-13)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. KZ 6 10
1. Fortuna 6 10
2. PKC 6 8
3. Dalto 6 6
3. Achilles 6 6
4. DSC 6 4
4. TOP 6 4
5. SKF 6 0

 

Programma:
PKC - Fortuna
KZ - SKF
Achilles - DSC
Dalto - TOP

 

Hoofdklasse B:

KVS/Maritiem A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
Voor beide ploegen stond er een belangrijke wedstrijd op het programma, in strijd tegen degradatie. KVS had midweeks een oefenwedstrijd tegen Achilles A1 weten te winnen. De wedstrijd startte echter in het voordeel van de Friezen, maar even later werd de stand weer gelijk getrokken (5-5). LDODK bleef goed schieten voor rust en ook na de pauze kwam LDODK goed uit de kleedkamers. De ploeg kwam op een verschil van zes doelpunten, maar door het maken van verkeerde keuzes werd deze voorsprong niet uitgebreid. Emma Kulk viel geblesseerd uit bij KVS, doordat zij een elleboog op haar hoofd had gekregen, maar kon toch terugkeren bij KVS. Echter, de dames van LDODK waren goed op schot, waardoor de gasten zich verzekerden van de winst. “Na een goede start raakten wij de controle wat kwijt. Gelukkig konden wij dit snel weer oppakken. In de tweede helft waren wij sterker en konden wij onze voorsprong uitbreiden. Helaas konden we het verschil niet op acht punten houden”, zegt Henk Bijker (LDODK). (Uitslag 18-23)

DVO/Accountor A1 – DOS’46 A1
Koploper DVO ontving in Bennekom runner-up DOS’46 in de eerste wedstrijd van het jaar. Het verschil tussen beide teams was twee punten, en de Nijeveners wisten dat zij bij een zege op onderling resultaat over DVO heen zouden gaan. Op papier dus een spannende wedstrijd, maar de praktijk liet anders zien. Al snel was het namelijk de thuisploeg die een 7-1 voorsprong pakte. De aanvallen van de gasten werden ontregeld door de verdedigende druk van DVO, en dus werd er gewisseld met kersverse jeugdinternationals Jorne van der Zee en Luuk Montagne. Er kwam met inbreng van Hessel Broekhuizen meer lengte in de ploeg, maar DVO bleef de eerste helft dominant. Na rust bleef het wedstrijdbeeld nagenoeg hetzelfde. Af en toe kwamen de gasten dichterbij, maar onder aanvoering van scherpschutters Linda van der Wal en Kirsten van den Bergh hield de thuisploeg stand. “We startten niet scherp en bijna niemand haalde zijn niveau. De opgelopen achterstand hebben wij eigenlijk nooit meer goed kunnen maken. Helaas konden wij niet dichterbij komen dan vijf doelpunten”, aldus Gerwin Bos (DOS’46). (Uitslag 27-18)

DeetosSnel A1 – AVO A1
In Dordrecht startte AVO het nieuwe jaar met een overwinning. In de eerste helft (9-16) haalden de Assenaren een prima percentage, zag ook coach Marco Zegwaard. “Zestien doelpunten scoren is prima, maar negen goals tegen vonden wij aan de hoge kant”, vertelt Zegwaard. Waar AVO minder ging spelen, wist DeetosSnel steeds beter in de wedstrijd te komen. Aanvallend sloop de ploeg dichterbij tot twee doelpunten verschil. Mede door goals van Patrick de Wit werd de thuisploeg een gevaar. De Wit wist maar liefst dertien keer te scoren. Op basis van de tweede helft zou DeetosSnel dan ook de winnaar zijn, maar uiteindelijk was het AVO dat de twee punten bemachtigde. De ploeg bleef over alle schijven scoren en speelde verzorgd samen. “We hebben werk aan de winkel als we onze doelstelling ‘meedoen om de play-offs’ willen behalen. Uiteindelijk geen man overboord, maar wel met een ietwat bittere nasmaak teruggereden naar Assen”, zei Zegwaard. (Uitslag 22-25)

Wageningen A1 – KCC A1
Een belangrijke wedstrijd voor KCC. Als de ploeg wist te winnen zou het in het klassement aanschuiven in het rijtje direct onder DVO. Wageningen nam echter het initiatief in het begin van de wedstrijd. De ploeg kwam makkelijker tot lange aanvallen, maar de afronding liep het niet optimaal. Na ongeveer een kwartier gespeeld te hebben kregen de gasten meer grip op de wedstrijd. Na een 8-7 achterstand kwam het team voor te staan met 8-11 en uiteindelijk 9-12 bij rust. Ook in de tweede helft behielden de gasten de voorsprong. Ze konden het gaatje verder uitbreiden, waarna het verschil steeds tussen de drie en zeven doelpunten bleef. Aan de kant van Wageningen werden Anouk Homan en Lola Verkade nog regelmatig voor elkaar gewisseld, maar de winst voor KCC was al verzekerd. “Negentien doelpunten uit 104 pogingen. Ons schotpercentage was te laag. Jammer, want we hadden nu los kunnen staan”, aldus Johan van Beek (Wageningen). (Uitslag 19-24)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DVO 6 12
2. AVO 6 8
2. KCC 6 8
2. DOS'46 6 8
2. Wageningen  6 8
3. LDODK 6 4
4. KVS 6 0
4. DeetosSnel 6 0

 

Programma:
LDODK - KCC
DeetosSnel - DVO
Wageningen - KVS
DOS'46 - AVO
Datum: 14 januari 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl