Junioren Round-Up #13: Bijna alle posities vergeven

Junioren Round-Up #13: Bijna alle posities vergeven

Hoofdklasse A-jeugd

De kaarten zijn zo goed als geschud. Alleen in de Hoofdklasse A is het nog spannend welke ploeg handhaaft en welk team er zal degraderen. De nipte winst van TOP A1 op PKC A1 kan de uitschakeling van Achilles betekenen.

Hoofdklasse A:

DSC A1 – SKF A1
Als de thuisploeg de twee punten kon pakken, kon handhaving in de Hoofdklasse worden veiliggesteld. Daartegenover stond het al gedegradeerde SKF dat opnieuw gehavend aan de wedstrijd begon. DSC startte de wedstrijd scherp en er kon over veel verschillende schijven worden gescoord. De ploeg uit Eindhoven kon SKF lang op slechts één doelpunt houden door de verdedigende druk. Het was niet merkbaar aan DSC dat er nog iets op het spel stond, de ploeg speelde vrijuit en bleef lekker doorscoren. Nemo van der Elzen, die was teruggekeerd na een blessure, was erg scherp. “Wij konden gelukkig weer rekenen op bijna alle vaste spelers in de basis en moesten de twee punten pakken. De wedstrijd hadden we in onze eigen hand en uiteindelijk dus een fijne overwinning”, aldus Dana Vos (DSC). (Uitslag 33-13)

Achilles (Hg) A1 – KZ/Thermo4U A1
Het nog steeds gehavend Achilles wist dat er een zware wedstrijd op het programma stond en dat de punten zo belangrijk waren voor de positie in het klassement. KZ streed om de koppositie, waar de thuisploeg handhaving bijna door de vingers zag glippen. Al snel werd het krachtsverschil duidelijk gemaakt, door een run van zes doelpunten op rij van de Koogers. Achilles herstelde zich en kon weer terugkomen tot 4-6, waarna het even gelijkwaardig bleef. Vervolgens nam KZ weer het initiatief tot aan het rustsignaal. De percentages gingen omlaag en Achilles probeerden de kansen af te wisselen, waarna ook KZ deze tactiek toepaste. De overwinning kwam nooit meer in gevaar, maar soepel ging het niet. De gasten mogen zich opmaken voor de wedstrijd thuis tegen Fortuna. “De lijn die we ingezet hebben richting cruciale wedstrijden is duidelijk omhoog gegaan. Het is al veel beter dan de week ervoor”, aldus Arjen van Nieuwenhuijzen. (Uitslag 13-23)

Fortuna/Delta Logistiek A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
De laatste thuiswedstrijd van Fortuna in de reguliere competitie begon moeizaam, al was het Dalto dat met veel blessureleed te maken had. Afspraken werden niet nagekomen en hier kon Dalto van profiteren. Tot de 7-7 ging het dan ook gelijk op. Vervolgens pakte de koploper de draad weer op en ging de ploeg zoeken naar de juiste kansen. Ook verdedigend stelde het team orde op zaken. Hierdoor konden de Delftenaren al een behoorlijk gat slaan bij rust. De thuisploeg kon een beter spel laten zien maar kreeg behoorlijk wat doelpunten tegen. Ook Dalto kampte met dit probleem: “Ik vind dat we te veel goals tegen hebben gekregen. We hebben twee kwarten goed gespeeld, maar de rest van de wedstrijd was voor Fortuna. Genoeg punten om mee aan de slag te gaan voor ons”, aldus Rick Memelink (Dalto). (Uitslag 38-22)

PKC/SWKGroep A1 – TOP/SolarCompleet A1
De thuisploeg startte scherper aan de wedstrijd en kwam binnen no-time op een 3-0 voorsprong die werd uitgebreid met een marge van vijf doelpunten. Daarna ging de storm liggen en kreeg TOP het plan van PKC onder controle. De ploeg kon terugkomen en zelfs de voorsprong pakken vlak voor rust. In de tweede helft was het voor TOP zaak om het niveau van de tweede kwart uit de eerste helft vasthouden. Dit lukte bij vlagen, maar het verschil werd niet groter dan twee doelpunten. TOP was er op gebrand om deze twee belangrijke punten mee naar Sassenheim te nemen en zat steeds aan de goede kant van de score. Uiteindelijk wisten de gasten na een spannende laatste fase in het duel de wedstrijd naar zich toe te trekken en wordt handhaving bijna werkelijkheid. “Een wedstrijd waarin we met teveel andere dingen bezig waren. Iedereen moet kritisch naar zichzelf kijken en volgende week de derde plek veilig stellen”, zegt Jeroen Euser (PKC). (Uitslag 19-20)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. KZ A1  13 24
2. Fortuna A1  13 24
3. PKC A1 13 14
4. Dalto A1 13 14
5. DSC A1 13 10
6. TOP A1 13 8
7. Achilles A1 13 8
8. SKF A1 13 2

 

Programma:
TOP A1 - Achilles A1
Dalto A1 - DSC A1
KZ A1 - Fortuna A1
SKF A1 - PKC A1

Hoofdklasse B:

DVO/Accountor A1 – KCC A1
De start van de wedstrijd was voor de thuisploeg, dat in het eerste kwart ongeveer de helft van de aanvallen promoveerde tot een doelpunt. Een prachtig doelpunt van Jesse Schootstra mocht daarbin niet onvermeld blijven: hij ontweek zijn inspringende tegenstander en schoot de bal knap binnen. Hiermee sloegen de Bennekommers een gat van vijf doelpunten. KCC zette de achtervolging in, maar het voordeel bleef in de handen van de thuisploeg tot aan rust (13-8). In de tweede helft bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde. Het team uit Capelle aan den IJssel had moeite om tot scoren te komen en de rebound werd weggegeven door te kort te schieten. Na een wisseling in de vakken kwam de ploeg meer in de wedstrijd. Floor Dorsman (KCC) kwam vervelend terecht en moest met een knieblessure het veld verlaten. Uiteindelijk ging het voor de gasten in de tweede helft wel beter, maar het gat was al geslagen. “Een ietwat saaie wedstrijd waar wij net een maatje te groot waren. Niks meer en niks minder. Volgende week gaan we kijken of we het kampioenschap binnen kunnen harken”, zegt Lars Pieper (DVO).  (Uitslag 22-14)

Wageningen A1 – AVO A1
Een vrije om des keizers baard voor de twee ploegen en dat was in de beginfase duidelijk te merken. Slechts vier doelpunten vielen in totaal in het eerste kwartier, daarna kwam de wedstrijd pas echt los. Duels werden harder en beide teams maakten er een wedstrijd van. Yorick de Boer moest zich laten vervangen en voor hem kwam Jesse Dokter binnen de lijnen bij AVO. Bij een stand van 4-7 nam de thuisploeg een time-out. Dat sorteerde effect, want de ploeg kwam terug en nam de voorsprong over, wat resulteerde in een 10-9 stand met rust. Het verschil was en bleef tussen de twee ploegen minimaal. Na gingen de Assenaren er weer vol tegenaan. Er werd hard gewerkt om in de strategie te blijven volharden. Hierbij waren Jesse, die goed was voor zeven doelpunten, en en zus Roos Dokter erg belangrijk. Wageningen liet de wedstrijd uit handen glippen door het weggeven van vrije ballen en strafworpen. Hiervan profiteerden de gasten. “Erg zonde dat we onszelf niet belonen na de winst van vorige week, toch een smetje. Nu hebben we een matige wedstrijd gespeeld, waar we de achterstand niet meer te boven kwamen”, vermeld Johan van Beek (Wageningen). (Uitslag 20-24)

DeetosSnel A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
In Dordrecht stond er voor beide ploegen weinig meer op het spel en hierdoor kon er vrijuit gekorfbald worden. Dit resulteerde na tien minuten in een stand van 2-8. De thuisploeg nam gebruik van de time-out. Na deze onderbreking werd het spel echter minder aan beide kanten. De aanvallen leidde wel tot doelpunten, maar veel passfouten haalde de snelheid uit het spel. LDODK kon toch zonder probleem een grote voorsprong behouden en ging rusten met een verschil van elf (6-17). De tweede helft bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde. De thuisploeg probeerde nog variatie in het spel te brengen door wissels de kans te geven. Het gat was al te groot en LDODK gaf het initiatief ook niet meer weg. De Friezen klommen door deze overwinning naar een vijfde plek in het klassement. (Uitslag 10-33)

KVS/Maritiem A1 – DOS’46 A1
Met de wedstrijd in Nijeveen nog in het hoofd begon KVS sterk aan de wedstrijd. Binnen enkele seconden stond het al 1-0. Dit maar om aan te geven dat de thuisploeg niet van plan was om er een vriendschappelijk potje van te maken. De ploeg kon brutaal verder de leiding pakken. Na de 5-1 kwam DOS'46 weer mee en werd het gat langzaam maar zeker gedicht. Bij de 7-7 kwam DOS'46 voor het eerst gelijk en bij de 10-11 hadden zij de eerste voorsprong. Met een marge van twee doelpunten gingen de Nijeveners met een voorsprong de kleedkamers in. Na rust was het wedstrijdbeeld hetzelfde, alleen lag nu het initiatief bij de gasten. Zij gingen achter verdedigen en met deze tactiek had KVS moeite. Echter, DOS'46 kon KVS nooit echt afschudden. Door doelpuntenmakers Fleur van der Ende en Ruben van Houten kon de ploeg nog aardig bijblijven, maar was het toch DOS'46 dat won. “Er werd uitstekend partij gegeven en was er van kwaliteitsverschil nauwelijks sprake. DOS'46 won uiteindelijk geflatteerd met vijf verschil”, zegt Jelle den Dekker (KVS). (Uitslag 21-26)

Stand in de Hoofdklasse B:

  P
1. DVO A1  13 24
2. DOS'46 A1  13 22
3. AVO A1 13 14
4. KCC A1 13 14
5. Wageningen A1 13 14
6. LDODK A1 13 12
7. KVS A1 13 4
8. DeetosSnel A1 13 0

 

Programma:
AVO A1 - DeetosSnel A1
DOS'46 A1 - DVO A1
LDODK A1 - KVS A1
KCC A1 - Wageningen A1

 

Datum: 11 maart 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl