Hoofdklasse B, Round-Up #6: Avanti vindt weg omhoog

Hoofdklasse B, Round-Up #6: Avanti vindt weg omhoog

Hoofdklasse Korfbal

Avanti/Post Makelaardij haalde zaterdag uit bij het goed presterende Swift. De ploeg van Marrien Ekelmans schoot een hoog percentage en hoopt nu de weg naar boven te hebben ingezet. Koplopers Dalto/Klaverblad Verzekeringen en GG/IJskoud de beste bezochten respectievelijk DSC en Sporting Delta, Fiks speelde tegen SKF.

DSC – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De foutloze koploper Dalto kwam op bezoek in Eindhoven. DSC beleefde tot nu toe nog geen topseizoen en hoopte daar zaterdag verandering in te brengen. Het begin was hoopgevend voor de ploeg van Patrick Bezemer en Tjeerd Kooiman. De thuisploeg nam namelijk een voorsprong van 5-3, maar zag Dalto al snel terugkomen tot 6-6. Daarna ging het goed mis. Dalto stootte door naar een 7-14 stand. DSC kon daarna voor rust nog wel repareren. Daardoor werd er met 10-14 gerust. In het tweede bedrijf gaf Dalto weer een teken van leven. Het kwam op 10-15, gevolgd door de 11-15. Daarna was het ‘DSC-tijd’. De Eindhovenaren kwamen knap terug tot 18-18 en ook stonden op 20-19 zelfs op voorsprong. Dalto maakte daarna wel de 20-20 en zette volwassen door: 21-23. Daarna kon alleen Dalto nog tot scoren komen, waardoor de overwinning naar de bezoekers ging.

Tjeerd Kooiman (trainer DSC) is teleurgesteld dat zijn ploeg geen punt pakte. “In de tweede helft kwamen we steeds dichterbij en brengen we Michelle Smulders in het veld, die uiteindelijk vier goals maakte in korte tijd. Het publiek ging erachter staan en we kwamen zelfs 20-19 voor. Dan hoop je door te pakken, maar kunnen we het verschil niet maken. Waarna Lotte van Montfort de 20-21 voor Dalto maakt. Complimenten voor haar, ze speelde aanvallend een sterke pot en was belangrijk voor Dalto. Maar ik ben wel tevreden met het vertoonde spel. Volgende week een belangrijke pot bij Avanti, een altijd lastige tegenstander voor DSC.” Barry Schep (Dalto): “Mede door goed invallen van Mathijs den Ouden, Karin van den Brink en Pia Donkers kantelde de wedstrijd weer onze kant op en winnen we verdiend met 21-24. Twee lastige uitwedstrijden hebben we gewonnen, waarbij deze wedstrijd van een hoog niveau was en ik denk dat het publiek in Eindhoven genoten heeft.” (Uitslag: 21-24)

Fiks – SKF
De thuisploeg Fiks was het aan zijn stand verplicht om dit weekend de punten te pakken. Tegenstander SKF begon dit seizoen met een heel nieuwe en jonge groep en doet onderin mee in de Hoofdklasse, zodoende kan de ploeg van Lion van Klooster ook vrijuit spelen. In de beginfase van het duel tegen Fiks was dat niet per se terug te zien. De ploeg van Van Klooster keek in de eerste helft tegen een 4-3, 7-3 en 8-4 achterstand aan. Het herstel kwam vervolgens niet snel genoeg, waardoor het halverwege 13-5 stond voor Fiks. Na rust denderde Fiks door en bleef het op een onbedreigde voorsprong staan.

Bas Harland (trainer Fiks): “Het enige smetje was de doelpuntloze periode van tien minuten, waarin SKF terug kon komen van 21-12 tot 21-17. Na wat omzettingen ging de scorekraan echter weer open om de verhoudingen meer recht aan te doen bij de eindstand van 24-17. Het had ook 25-17 kunnen zijn als invaller Sam Coli de bal een fractie van een seconde eerder uit zijn handen liet vertrekken.” Lion van Klooster (SKF): “Fiks komt met de schrik vrij en in de slotfase waren er nog iets te veel onnodige tegentreffers aan onze kant waardoor de uitslag groter uitvalt dan ik graag had gezien.” (Uitslag: 24-17)

Sporting Delta – GG/IJskoud de Beste
De bezoekers uit Wormer verloren tot nu toe eenmaal in de Hoofdklasse B en wonnen verder alles, Sporting Delta pakte nog geen punt. Om daar verandering in te brengen, moest het doemscenario van vorige week voorkomen worden: de ploeg van Jan Bongers kwam toen met 0-9 achter tegen DSC. Het voorkomen van zo’n nieuwe deceptie, ging uitstekend. De Dordtenaren kwamen op een 4-0 voorsprong. Ondanks die achterstand kon Groen-Geel wel in het duel groeien. Met rust was de achterstand al goedgemaakt en stond er zelfs een 12-13 voorsprong op het bord voor de ploeg van Dico Dik. In de tweede helft kwam ‘Delta’ nog wel op voorsprong: 16-14. Maar toen Groen-Geel terugkwam tot 17-17 en op 17-20 ook een voorsprong nam, was de wedstrijd gespeeld. De bezoekers speelden de wedstrijd uit, maakten meer dan 30 goals en schreven wederom twee punten bij.

Dico Dik (Groen-Geel) wilde het na afloop graag kort houden. “We waren goed genoeg om 31 doelpunten te maken en niet goed genoeg om er minder dan 24 door te laten. En verder wil ik de wedstrijd graag snel vergeten.” Jan Bongers, trainer van Sporting Delta voerde wat wijzigingen door bij deze wedstrijd. “We hebben afgelopen week de tactische benadering en de vakken wat aangepast. We hebben puur naar onszelf gekeken wat onze krachten zijn en de ploeg daarop aangestuurd. Dat heeft blijkbaar goed gedaan, want ik vond het de beste wedstrijd tot nu toe. Nu deze lijn doortrekken en de punten gaan komen.” (Uitslag: 24-31)

Swift – Avanti/Post Makelaardij
Het was voor Avanti tijd voor een overwinning. De ploeg verzamelde tot zaterdag nog maar drie punten en had het gevoel dat er meer in zat. Swift presteerde daarentegen goed. De Zeeuwen pakten al acht punten en kunnen tot nu toe prima mee in de Hoofdklasse. Dat was in de beginfase niet echt te zien. De bezoekers namen een 0-5 voorsprong en gaven dat verschil niet meer uit handen in de eerste helft: 7-12. In de tweede helft wilde Swift nog terugkomen in de wedstrijd, maar werd dat vakkundig voorkomen door de Pijnackenaren. De voorsprong werd juist uitgebreid. De punten gingen mee naar Pijnacker.

“Helaas een wat fletse wedstrijd”, aldus Swift-trainer Dennis Plantinga. “Van ons was het tot nu toe de minste wedstrijd, tegen een goed Avanti. Terechte winst voor hen. Ze begonnen goed en we waren niet bij machte het te kantelen, ondanks dat we nog dichtbij kwamen in de eerste helft. Jammer, we hadden het van tevoren anders voorgesteld. Wij gaan nu kijken of we de komende weken Dalto of Groen-Geel kunnen verrassen.”  Avanti-trainer Marrien Ekelmans: “Een zeer goede wedstrijd van onze kant. We hadden een hoog afrondingspercentage en 27 goals maken een moeilijke uitwedstrijd is knap. We zaten de laatste weken tegen de doelpunten aan te hikken, terwijl het spel goed was. Dan is het mooi dat het afgelopen zaterdag samenkwam en resulteerde in een belangrijke winstpartij.” (Uitslag: 17-27)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. Dalto 6 12
2. Groen-Geel 7 12
3. Swift 6 8
4. Fiks 7 7
5. Avanti 6 5
6. DSC 6 5
7. SKF 6 1
8. Sporting Delta 6 0

 

Programma:

Dalto - Swift
Avanti - DSC
SKF - Sporting Delta

 

 

Datum: 14 oktober 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl