Hoofdklasse A, #11: KCC schudt HKC af in strijd om play-offs

Hoofdklasse

Speelronde elf van de Hoofdklasse A was voor koploper KCC een fijne. Het versloeg play-off concurrent HKC met maar liefst tien doelpunten verschil (22-32) en plaatst zich zo goed als zeker voor de play-offs.

HKC - KCC
Op voorhand werd deze wedstrijd door KCC-trainer Frits Wip als cruciaal bestempeld. De Capellenaren moesten winnen om de play-offs zo goed als zeker te stellen, HKC moest winnen om nog te kunnen aanpikken bij de top-twee. De beginfase ging nog gelijk op tussen beide ploegen. Tot en met de 3-3 bleven de ploegen bij elkaar. Daarna nam KCC afstand: 4-9. KCC schoot daarna veel scherper en ging daardoor met een ruime voorsprong de rust in: 5-16. In de tweede helft verging het HKC iets beter. Het kon nu wel meescoren en won de tweede helft zelfs nipt.

KCC-trainer Frits Wip: “Afgelopen week zei ik in een interview dat het aanvallend stabieler moest. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Een groot compliment naar de spelers. Nu moeten we dit gevoel vasthouden richting de play-offs. Een eerste stap is gezet, maar we willen meer. Vandaag stond er een team dat ook met scherp schoot en dit resulteerde in een schitterende overwinning. Tegen een kwalitatief zeer goed HKC hebben we terecht gewonnen.” John Spek (HKC): “ Een terechte overwinning voor KCC. De eerste helft zijn we weggespeeld door een veel scherper KCC. Aanvallend lieten we ons verleiden tot eenschotsaanvallen en verdedigend liepen we achter de feiten aan. De tweede helft winnen we dan nog wel met 17-16, maar dat is maar een heel kleine pleister op de wonde want als je geschoren wordt, moet je stil zitten.” (Uitslag: 22-32)

TOP (A) - Rohda
TOP draait een grijs seizoen. Meedoen om de bovenste plekken lijkt er niet echt in te zitten, maar in degradatieproblemen komt het ook niet meer. Dit terwijl trainer Kees-Jan Oppe nog moest vertrekken omdat de Zeeuwen per se de play-offs wilden halen en dat met hem aan het roer niet zagen gebeuren. Tegen hekkensluiter Rohda moest het zaterdag in ieder geval zijn plicht doen. En dat deed het ook. In de eerste helft bouwde de ploeg van Edwin Coppoolse een voorsprong op van vijf punten (11-6) en in de tweede helft werd die voorsprong veel verder uitgebreid.

Rohda-trainer Gerben Donker ziet een patroon in de wedstrijden van zijn ploeg. “We kunnen in de beginfase goed mee en dan naar verloop van de wedstrijd ontstaat het verschil in doelpunten. Helaas komt dat wel omdat we zelf fouten maken, verdedigend laten we dan steekjes vallen en aanvallend komen we uit in andere opties. We hebben een prima basisplan, maar wanneer we moeten schakelen is de ploeg nog niet sterk genoeg om hier kwalitatief goed in te blijven.” Edwin Coppoolse (trainer TOP): “Het ontbreken van scherpte in de afronding en gemis aan aanvallende creativiteit in de openingsfase achtervolgde ons een groot deel van de wedstrijd. Je weet dat dat zo’n dag kan en dat is dan ook vaak het probleem. Overigens een compliment aan Rohda dat het in zo’n moeilijk seizoen wel positiviteit blijft uitstralen.” (Uitslag: 27-15)

Nieuwerkerk - Avanti/Post Makelaardij
Doordat concurrenten KCC en HKC het zaterdag tegen elkaar opnamen was het voor Nieuwerkerk zaak twee punten te pakken tegen degradatiekandidaat Avanti. In de eerste helft konden beide ploegen geen afstand nemen. Nieuwerkerk nam steeds een kleine voorsprong, maar zag die ook weer verdwijnen. Avanti nam daarna zelfs een 7-8 voorsprong. Voor rust kon Nieuwerkerk wel weer aanzetten en een gaatje slaan: 15-11. In de gehele tweede helft was het weer spannend. Nieuwerkerk had steeds een kleine voorsprong, maar schudde Avanti nog niet af. Tot de absolute slotfase aanbrak. Toen werd er definitief afgerekend met de bezoekers uit Pijnacker.

Leon Simons (Nieuwerkerk): “Een gegeven vooraf was dat Avanti tegen alle tegenstanders prima weerstand bood. Ook de situatie dat Avanti elk punt kon gebruiken in de strijd om degradatie was een aandachtspunt. We hebben een keurige overwinning behaald maar in sommige fases hadden we slimmer moeten verdedigen en aanvallend beter moeten selecteren. Uiteindelijk halen we gemiddeld een percentage van 32%. Qua dynamische schoten zaten we op 29%. Het aantal dynamische kansen willen we nog verhogen.” (Uitslag: 30-26)

AW.DTV - Fiks
Fiks zag vorige week Avanti opeens punten pakken, waardoor de situatie onderaan de ranglijst veranderde. Avanti kwam qua punten langszij. Fiks moest daardoor de lastige uitwedstrijd bij AW.DTV in winst omzetten. Maar aan die missie werd niet goed begonnen. De ploeg van Bas Harland kwam niet makkelijk tot scoren, maar kon in de eerste helft zichzelf nog prima herstellen. Het kwam op een 8-10 voorsprong die uiteindelijk resulteerde in een 11-12 ruststand.

Daarna was het AW.DTV dat zich herpakte: het kwam op een kleine voorsprong. De Amsterdammers konden dat echter niet echt doorzetten. Fiks nam de overhand en kon op 17-19, 23-26 en 24-28 komen. AW.DTV kwam nog terug tot 27-28, maar dat was niet genoeg voor een resultaat. Fiks-trainer Bas Harland (die volgend seizoen vertrekt naar TOP Sassenheim): “Een terechte winst na een moeizaam begin van beide ploegen door een wederzijdse straffe dekking.” (Uitslag: 27-28)

Stand in de Hoofdklasse A:

1. KCC  11 19
2. Nieuwerkerk  11 18