Ekelmans (Avanti): 'Soms moet je voor jezelf kiezen'

Hoofdklasse

Marrien Ekelmans is volgend jaar de trainer van HKC. De oefenmeester had toegezegd nog een seizoen bij Avanti/Post Makelaardij te blijven, maar koos toch voor de sportieve uitdaging bij HKC. “Ik heb er twee weken goed over moeten nadenken”, zegt de oud-speler van onder meer Fortuna/Delta Logistiek.

“Wij waren al gedegradeerd en HKC belde op. Dan wordt het ineens een heel moeilijke keuze omdat je een heel goed gevoel hebt bij de mensen van Avanti, maar ook een in mijn ogen nog mooiere sportieve uitdaging kan aangaan. Ik heb veel gesproken met mensen om mij heen die ook ervaring hebben in het trainersvak, bijvoorbeeld met Ard Korporaal. En die meningen waren allemaal wel hetzelfde.”

“Je wil als trainer gewoon het hoogst mogelijke. En de uitdaging die er bij HKC ligt, is heel erg mooi. Soms moet je dan voor jezelf kiezen en dat heb ik gedaan.”

Degradatie
Dat HKC ondanks de degradatie van Avanti uitkwam bij Ekelmans verbaast de trainer niet. “Ik heb de nodige ervaring opgedaan als speler en trainer. Ik heb op het hoogste niveau gespeeld en ook gecoacht. Met KVS/Maritiem wonnen we bijvoorbeeld de Hoofdklassefinale en hebben we in de Korfbal League gespeeld.”

“Natuurlijk is de degradatie ontzettend zuur en doet het pijn, maar wij hebben zó ontzettend vaak dichtbij een resultaat gezeten. Daarnaast hadden wij een enorm sterke poule: zeven ploegen maakten op voorhand kans op de play-offs. Ook hebben we een aantal blessures gehad die we niet optimaal konden opvangen, al moet ik de invallers wel een compliment geven. Maar ook heel de ploeg: we hebben tot het einde geknokt. Maar inderdaad, het was te weinig en Avanti speelt volgend jaar Overgangsklasse. Maar daar hebben HKC en ik het niet zozeer over gehad. Zij kijken daar doorheen en kennen mijn visie. Die bleek aan te sluiten bij waar HKC heen wil. Zij willen eerst een stabiele Hoofdklasser worden, daarna wordt er gekeken wat er nog meer mogelijk is.”

Avanti niet blij
Het persbericht van Avanti verraadde al dat de club niet blij was met zijn vertrek. “Ook sommige spelers hebben dat uitgesproken en dat begrijp ik volkomen. Ik had mijn jawoord gegeven voor volgend seizoen en nu ga ik weg. Het zou ook niet goed zijn als ze er blij mee zouden zijn en ik vond het zelf ook moeilijk om de keuze te maken. Ik hoop dat we er met zijn allen nog een mooi einde van het seizoen van kunnen maken.”

“Of ik door ga op het veld? Ik ga er wel vanuit. Ik heb het geweldig naar mijn zin. Maar als de club daar anders over beslist, heb ik daar niks over te zeggen. Ik zie het in ieder geval zitten om door te gaan met deze ontzettend leuke groep.”

Ekelmans kijkt ondanks het akelige einde met een goed gevoel terug op zijn periode bij de Pijnackernaren. “Ik heb hier ontzettend veel plezier gehad, mooie dingen meegemaakt, maar ook genoeg teleurstellingen. Maar met de groep heb ik altijd een klik gehad. Dit seizoen was het soms wel lastig omdat we al snel onderaan bungelden. Maar omdat je elke week kansen hebt op een resultaat, blijf je hoop houden.”

“In de wedstrijd tegen TOP Arnemuiden speelden we ook nog ongelukkig gelijk terwijl we in de laatste drie seconden eigenlijk nog een strafworp hadden verdiend. Dan is het opeens klaar en is de wedstrijd tegen Fiks geen 'finalewedstrijd' meer. Als we die zo hadden kunnen benaderen, had ik het nog wel willen zien. Nu verlies je die ook omdat je de motivatie niet meer zo hebt omdat je toch al gedegradeerd bent. Dat doet gewoon pijn. Ook om de mensen binnen de club zo te moeten zien.”

Kampioenschap in Overgangsklasse?
Ekelmans verwacht dat Avanti snel terug kan keren naar de Hoofdklasse. “Ze gaan gewoon meedoen om het kampioenschap en nemen alle ervaring van de Korfbal League en Hoofdklasse mee. Dat kan zomaar het verschil maken op dat niveau. Meer winnen dan verliezen kan ook een flow teweeg brengen bij een ploeg.”

“Toch is de Overgangsklasse altijd lastig. Er zitten altijd twee tot drie goede ploegen bij die ook willen/moeten promoveren. Maar dit is zo'n talentvolle groep: ik heb er veel vertrouwen in dat ze snel terugkeren in de Hoofdklasse.”

Datum: 13 maart 2020 uur