Eindfase competitie: hoe en wat bij gelijk eindigen?

Competitie

Met de eindfase van de zaalcompetities in zicht, is het handig om te weten hoe titels, promotieplekken en degradaties bepaald worden in gevallen waarbij clubs gelijk eindigen. Korfbal. zet wat handige informatie op een rijtje.

Rangschikking
In het topkorfbal (Korfbal League, Reserve Korfbal League, Hoofdklasse, Reserve Hoofdklasse en A-jeugd Hoofdklasse) bestaan geen beslissingswedstrijden. In al die gevallen is het onderling resultaat leidend, mede omdat er door het play-offs schema geen ruimte is voor beslissingswedstrijden.

In de play-offs van het topkorfbal is het vanaf dit seizoen zo dat de nummers 1 en 2 met een thuiswedstrijd beginnen. Een eventueel noodzakelijk derde duel in de serie is ook bij de nummer 1 of 2. Deze wijziging is op verzoek van de clubs doorgevoerd.

Verder heeft de nummer 9 van de Korfbal League in de play-downs met de verliezend hoofdklassefinalist het voordeel van een thuiswedstrijd bij een eventuele derde ontmoeting.

Bij de B-jeugd worden er kwartfinales en halve finales gespeeld. De kwartfinales (11 maart) worden afgewerkt bij de nummers 1 van de poule, terwijl het Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan op 18 maart het decor is van de halve finales. De finale staat voor 25 maart op het programma. De speellocatie is nog niet bekend.

Wedstrijdkorfbal
In het wedstrijdkorfbal is er onderscheid in de standaardklassen en de overige klassen. Onder de standaardklassen vallen de Overgangsklasse tot en met de 4e klasse. In deze klassen wordt er zodra twee teams op een positie eindigen die om kampioenschap, degradatie of het spelen van een beslissingswedstrijd gaat, een beslissingswedstrijd gespeeld. In de reserve- en jeugdklassen in het wedstrijdkorfbal is het bestuursbesluit rangordebepaling van toepassing, in de volksmond ook wel onderling resultaat.

In het breedtekorfbal is er geen sprake van rangschikking. Met evenveel punten bovenaan eindigen is ook samen kampioen.

Beslissingswedstrijden
Indien er beslissingswedstrijden binnen de poule noodzakelijk zijn om te bepalen wie een volgende beslissingswedstrijd moet spelen, wordt de wedstrijd binnen de poule op 18/19 maart gespeeld, en de wedstrijd zoals nu vermeld in het programma op 25/26 maart.

Enige uitzondering hierop is er als er vrijstelling is wegens officiële jubilea, en aangevraagd op de A2-formulieren. Mochten er drie- of vierkampen noodzakelijk zijn, dan wordt er gespeeld op 18/19 maart, midweeks en 25/26 maart. Een eventuele vervolgwedstrijd wordt vervolgens 1/2 april.

Datum: 13 februari 2017 uur