De held van... Roland Dost

Dameskorfbal

In deze competitieloze periode vragen we (oud)korfballers of coaches wie hun held binnen het korfbal is. Deze keer praten we met Roland Dost. Hij is komend seizoen de nieuwe hoofdcoach van dameskorfbalvereniging ODC uit Ommel. Daar volgt hij zijn grote voorbeeld op: Alf van den Enden.

Roland Dost, 34 jaar, is alweer een aantal jaren actief als trainer en coach binnen het dameskorfbal. Hij startte zijn trainersloopbaan bij Be Quick uit Nuland. “Ik mocht een keer bij een trainingsavond komen kijken en drie weken later zat ik als assistent-coach op de bank.” Daar ging hij samenwerken met Alf van den Enden, die destijds aan het roer van Be Quick stond. “Naast dat het een fantastische trainer was, was het ook gewoon een fantastisch mens”, vervolgt Dost zijn verhaal. “De meiden gingen voor hem door het vuur en hij was altijd één met de groep. Hij stond echt aan de basis van mijn trainerscarrière.”

Indrukwekkend
Dost geeft aan dat hij vooral in het begin van zijn carrière het fanatisme waarmee Van den Enden zijn trainingen en wedstrijden voorbereidde indrukwekkend vond. “Hij bereidde elke wedstrijd heel gedetailleerd voor. Dat probeer ik nu ook altijd te doen. Daarnaast riep hij ook vaak 'mooi werk meiden', dat heb ik echt van hem overgenomen, want dat roep ik nu ook vaak”, zegt Dost lachend. Echte korfbalspecifieke tactieken heeft Dost niet overgenomen van zijn held. Hij heeft vooral zijn eigen ideeën over het korfbalspel. “Ik denk dat ik vooral in de beginfase veel van hem geleerd heb over hoe het er in de praktijk allemaal aan toe gaat. Maar daarin zijn we ook wel veel hetzelfde.”

Andere voorbeelden
Daarnaast kijkt Dost ook vaak naar de wedstrijden uit de Korfbal League en geeft aan daar ook veel inspiratie uit te halen. “Zo vind ik Ard Korporaal tactisch heel erg sterk. Dat probeer ik echt van hem over te nemen. Dus hoe je je team tot in detail voorbereid op de wedstrijd en hoe je tijdens de wedstrijd je tegenstanders telkens een stap voor kan zijn.” Tevens vindt Dost ook Jan Niebeek erg interessant als coach. “Ik weet nog dat hij ooit in een interview aangaf dat hij niet zozeer kijkt naar welke kwaliteiten hij allemaal in één vak wil hebben, maar meer kijkt naar wie er goed met elkaar samen kunnen spelen of wie elkaar versterken. Dat zijn interessante dingen waardoor je weer op een andere manier naar de vaksamenstelling kunt kijken.”

Mooiste herinnering
Dost heeft veel mooie momenten samen met Van den Enden beleefd. Eén moment springt er voor hem wel echt uit. “We speelden met Be Quick een beslissingswedstrijd voor een plek in de zaalfinale. Deze wonnen we uiteindelijk en iedereen stond te juichen en te springen. Maar Alf was van blijdschap aan het huilen op de bank. Toen hield ik het zelf ook niet meer. Dat was zo’n mooi moment.” Ook blijven alle finales die hij mee mocht maken samen met Van den Enden hem bij.

Vrienden
Drie seizoenen geleden is de samenwerking tussen Van den Enden en Dost gestopt. Dost is nog langer bij Be Quick gebleven als coach van het tweede team en daarna is hij zelf aan de slag gegaan als hoofdcoach van ONA/Astrantia. Van den Enden koos ervoor om samen met zijn broer bij ODC te gaan coachen. Ondanks dat de samenwerking op hield, hielden de twee nog veel contact. “We trokken altijd nog samen op. We gingen vaak samen wielrennen en dan ging het uiteraard heel vaak over korfbal.”

Helaas is Van den Enden onlangs overleden na een lang ziekbed. Vlak voor zijn overlijden is Dost nog bij hem geweest. “Alf gaf aan dat hij blij en trots was dat ik hem bij ODC op ging volgen en wenste me veel succes.” Het is natuurlijk erg bijzonder dat Dost nu met de broer van Van den Enden mag gaan samenwerken. Dost: “Alf hoopte dat ik nog eens aan hem zou denken tijdens de wedstrijden. Ik heb hem gezegd dat ik voor altijd een stukje van hem mee neem als ik over het korfbalveld loop. Het was een emotioneel afscheid en ik ga er dan ook alles aan doen om Alf trots te maken.”

Datum: 20 juli 2020 uur