De held van... Michiel Gerritsen

De held van... Michiel Gerritsen

In deze competitieloze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? Voormalig Talent van het Jaar, topscorer van de Korfbal League en meervoudig Korfballer van het Jaar Michiel Gerritsen vertelt over zijn helden in de korfbalwereld. “Ik legde zestig kilometer af op mijn racefiets om Taco Poelstra te zien spelen.”

Gerritsen begon zijn carrière begonnen bij Blauw-Wit Heerenveen - nu KV Heerenveen heet - en daar trok Jan Tiemersma zijn aandacht. "Jan speelde in het eerste van Blauw-Wit. Hij was heel atletisch, maar kon ook veel scoren. Het was een heel complete speler. Dat had ik als jong ventje wel in de gaten.”

Nic. en Taco Poelstra
Toen de broer van Gerritsen ging studeren in Groningen en zich bij Nic. aansloot, kwam Gerritsen met meer ploegen en spelers in contact. “Van de Hoofdklasse had ik hooguit een paar westerse ploegen gezien, omdat ze tegen Blauw-Wit Heerenveen moesten. Verder nog niet.”

In het eerste van Nic. speelde destijds Taco Poelstra en hij werd de absolute held van Gerritsen. “Hij was een topatleet, heel snel en vaardig. Samen met zijn balvaardigheid en snelheid was hij een dodelijk wapen. Hij was toen aanvoerder van het Nederlands team en had grote prijzen gewonnen. Ik was eigenlijk zo fan van hem dat ik op mijn racefiets de zestig kilometer tussen Heerenveen en Groningen aflegde om hem te zien spelen.”

Kopieergedrag
“Ik kopieerde Taco’s schot van ver. Hij was niet de langste en schoot de bal vanaf zijn navel met een backspin weg. Tot mijn zestiende was ik eigenlijk ook altijd de kleinste en ik heb mezelf ook aangeleerd om van zo laag mogelijk weg te schieten. Ik haalde hem volgens mij bijna van mijn knieën vandaan, om zo te schieten met een omgekeerd zesje.”

Na een paar jaar veranderde Poelstra zijn techniek. Hij ging hoger weg schieten en ook Gerritsen ging deze uitdaging aan. “Het gaf meer vaardigheid en ik had zo korter nodig om te schieten. Toevallig had ik toen ook mijn groeispurt, dus het kwam eigenlijk heel mooi uit. Ik was op tijd met die nieuwe tactiek aanleren en heb hier veel baat bij gehad."

Gerritsen vervolgt: “Kopieergedrag is denk ik een van de belangrijkste dingen binnen de sportwereld. Als je iets in de sportwereld wil, dan moet je de vaardigheden van de grote spelers in je sport proberen na te doen. Als je daar uiteindelijk vaardig in bent geworden, kun je daar vervolgens je eigen draai aan geven.”

In hetzelfde team
Na een aantal jaar kwam ook Gerritsen bij Nic. in de selectie te spelen. “Het was geweldig om met Taco in een team te zitten. En wat doe je als je met je held gaat spelen? Dan zoek je hem elke training meer op om elke keer met hem te spelen en van hem te leren. Dit heb ik ook gedaan.”

“In 2002, voordat ik international werd, hebben we samen de Korfbal Challenge gespeeld in Rotterdam. Toen speelden wij eigenlijk ook voor het eerst bij elkaar in het vak. Wat ik nog goed weet is dat we samen destijds negentien doelpunten maakten. Dat was zo mooi en dit ging zo goed samen. Al met al een fantastische ervaring.”

Huidige toppers
Ook nu volgt Gerritsen het korfbal nog. Voornamelijk kijkt hij naar de Korfbal League. “Eigenlijk is mijn favoriete speler in de Korfbal League al jaren Laurens Leeuwenhoek. Persoonlijk vind ik hem iemand die geweldig zijn vaardigheden combineert met een winnaarsmentaliteit. Buiten dat is het een genot om naar hem te kijken. Hoe hij het veld en het publiek bespeelt. Gewoon door goals uitbundig te vieren en met heel veel passie zijn sport te bedrijven. Daar kan ik heel graag naar kijken, zo’n jongen.” Bij de vrouwen had Marjolijn Kroon de voorkeur van Gerritsen. “Zij kon altijd heel dominant spelen in een team.”

Datum: 9 juli 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl