Dames Topklasse #12: Prinses Irene pakt een belangrijk punt

Dames Topklasse #12: Prinses Irene pakt een belangrijk punt

Dameskorfbal

Hoewel DDW en Rosolo al lang zeker zijn van de play-offs, zijn nog niet alle beslissingen gevallen in de Dames Topklasse. Maar liefst drie ploegen maken nog kans op seizoensverlenging en ook de strijd om degradatie is nog niet gestreden, hoewel Prinses Irene na een zwaarbevochten gelijkspel tegen Stormvogels al afstand genomen heeft van de andere degradatiekandidaten.

Spes (M) – Be Quick
Spes heeft hard punten nodig in de strijd tegen degradatie en begon daarom erg gretig aan de wedstrijd. De thuisploeg leverde veel strijd en daardoor ging het de eerste helft gelijk op. Pas vijf minuten voor rust lukte het Be Quick om een gaatje te slaan en dat resulteerde in een 6-10 ruststand. In de tweede helft hield Spes zich tot de 8-12 goed staande, maar daarna scoorde de ploeg uit Nuland negen keer op rij. Hiermee was het definitieve gat geslagen en was het dus geen probleem dat de uitploeg in de slotfase minder vaak de korf vond. Met deze ruime overwinning heeft Be Quick nog steeds zicht op de play-offs. “Het belangrijkste is dat we zien dat de ploeg zich blijft ontwikkelen om uiteindelijk op lange termijn echt mee te kunnen doen om de Nederlandse zaaltitel. Ik ben ervan overtuigd dat we dat doel binnen nu en drie jaar kunnen halen”, aldus Will van der Kruijs (coach Be Quick). Spes moet in haar laatste drie wedstrijden drie punten halen om zich veilig te spelen en zal de komende weken dus hard aan de bak moeten. (Uitslag: 11-22)

Swift (V) – Rosolo
In de eerste helft verdedigde hekkensluiter Swift scherp, waardoor Rosolo nog maar weinig doelpunten maakte. Echter, de thuisploeg speelde aanvallend slordig en vond daardoor zelf ook moeizaam de korf. Dit resulteerde in een magere 3-7 ruststand. In de tweede helft lukte het de uitploeg wel om zichzelf te belonen met doelpunten. De gasten scoorden negen keer op rij terwijl Swift niet wist te scoren in die fase. Hiermee was de wedstrijd beslist en daardoor kon Rosolo alle reserves speelminuten geven. “De opdracht was om het gat na rust te vergroten en onszelf meer te belonen. Zo gezegd, zo gedaan. Nu hebben we lekker twee weken rust en dan gaan we ons opmaken voor de belangrijke wedstrijden die volgen!”, aldus een tevreden Diederik Klaassen (coach Rosolo). Sharon Janssen, de aanvoerster van Swift, weet dat de thuisploeg nooit aanspraak heeft gemaakt op de overwinning: “Het was collectief een zwakke wedstrijd waarin er weinig felheid en vertrouwen was. Rosolo was op alle vlakken beter en pakte een verdiende ruime overwinning.” (Uitslag: 8-21)

DDW/SDO’99 – De Korfrakkers
Hoewel DDW het eerste doelpunt van de wedstrijd maakte, had De Korfrakkers het betere spel in de eerste tien minuten. De uitploeg kon hierdoor een 1-3 voorsprong nemen, maar het lukte de dames uit Erp niet om deze voorsprong te vergroten. De thuisploeg kwam snel op gelijke hoogte en toen gingen de ploegen tot de 7-7 gelijk op. Vlak voor rust gaf DDW nog even gas, terwijl De Korfrakkers nog maar een keer scoorde. Hierdoor gingen de ploegen met een 14-8 stand rusten. In de tweede helft was de DDW de betere ploeg. De thuisploeg verdedigde erg sterk en domineerde in de rebound, terwijl De Korfrakkers juist veel fouten maakte in de verdediging. De ploeg uit Hooge Mierde profiteerde van die fouten en liep zo uit naar een 24-12 overwinning. “Het was uiteindelijk een vrij eenvoudige zege. Ik ben trots op de ploeg, die hebben mijn zondag weer goed gemaakt!”, aldus een tevreden Tjeerd Kooiman (coach DDW). (Uitslag: 24-12)

Stormvogels (L) – Prinses Irene
Stormvogels schoot uit de startblokken in deze wedstrijd en nam snel een 6-2 voorsprong. Hierdoor leek het een makkelijke middag te gaan worden voor de ploeg uit Luyksgestel, maar niets was minder waar. Gedurende de eerste helft knokte Prinses Irene zich terug, wat resulteerde in een 7-7 ruststand. De thuisploeg startte ook erg scherp aan de tweede helft en kon zo weer een gat van vier doelpunten slaan. Echter, doordat de uitploeg beter ging verdedigen lukte het Stormvogels opnieuw niet om de voorsprong te behouden. Daarnaast ging Prinses Irene na een aantal tactische wissels ook beter aanvallen en daardoor waren de rollen in de slotfase omgedraaid. Ditmaal was het de thuisploeg dat zijn best moest doen om op gelijke hoogte te komen. Uiteindelijk lukte het Stormvogels om nog een punt uit het vuur te slepen, maar coach Kasper van Gijzel vindt dat het een stuk beter had gemoeten: “Een afrondingspercentage van 10% is zeker te weinig. Dan zorg je dat de tegenstander in de wedstrijd komt. Helaas was het onze slechtste wedstrijd van het seizoen op een vervelend moment.” Arno Theunisse is daarentegen wel redelijk tevreden met het resultaat: “Al met al kan ik leven met de puntdeling en kan dit puntje ervoor zorgen dat we meer lucht hebben in de strijd tegen degradatie.” (Uitslag: 14-14)

DDW/SDO’99 – Swift (V)
Beide ploegen begonnen niet sterk aan deze inhaalwedstrijd op woensdagavond. Ondanks de slordigheden aan de kant van DDW was de thuisploeg toch de bovenliggende partij in de eerste helft. Swift was zelf ook niet scherp genoeg om iets terug te doen en daardoor gingen de ploegen rusten met een 12-3 stand. In de tweede helft was de uitploeg een stuk feller  en kon daardoor de verdedigende druk verhogen. Ook aanvallend gingen de doelpunten vallen, maar het gat was bij rust al te groot geworden om te overbruggen. Daarnaast bleef DDW goed mee scoren en dat resulteerde in een 24-16 eindstand. Zo sleepte de thuisploeg zonder al te goed te spelen de punten over de streep. “Een zakelijke overwinning. We waren zelf slordig en net wat minder scherp dan normaal. Wel tevreden met het resultaat, maar het spel had beter gemoeten. Wellicht kwam het doordat de voorbereiding net wat anders was omdat we op woensdagavond speelden”, aldus Tjeerd Kooiman (coach DDW). (Uitslag: 24-16)

Stand in de Dames Topklasse:

  P 
1. DDW 12 24
2. Rosolo  12 22
3. Stormvogels  11 12
4. Be Quick  12 12
5. De Korfrakkers  12 11
6. Prinses Irene 12 7
7. Spes 11 4
8. Swift 12 2

 

Programma (8 maart): 
Spes - Stormvolgels (21 februari)
Prinses Irene - Swift
Rosolo - Stormvogels
De Korfrakkers - Spes
Be Quick - DDW

 

Datum: 19 februari 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl