Heel veel goals in de duels die zaterdagavond werden gespeeld. De meest verrassende uitslag was waarschijnlijk de overwinning van LDODK op PKC, als had vermoedelijk ook niemand gedacht dat DVO bij HKC zou ontsnappen aan een gelijkspel. KZ herpakte zich na de nederlaag van vorige week, door nu te winnen van KCC en Unitas kwam in Delft te kort tegen Fortuna. Zondagmiddag bleek Blauw-Wit in eigen huis een maatje te groot voor DOS ’46.
Dit artikel wordt gedurende het speelweekend aangevuld. Op zondagavond om 21.00 uur komen de samenvattingen van de zaterdagwedstrijden online, die van de zondagwedstrijd volgt begin volgende week. Helaas zijn de statistieken nog niet beschikbaar voor publicatie.
HKC/Creon Kozijnen – DVO/Transus
Eerder in de week was er trainersnieuws bij beide ploegen. Bij HKC is Peter Kamsteeg toegevoegd aan de staf, naast Niels Mastijn. Kamsteeg, die eerder met Marrien Ekelmans de scepter zwaaide over HKC, zat ook direct op de bank tijdens het duel met DVO afgelopen zaterdag. DVO maakte bekend dat het succeskoppel Richard van Vloten en Marc Verberk bezig is aan hun laatste seizoen. Toen zij instapten bungelde DVO nog aan de onderkant van de ranglijst, inmiddels is de Bennekomse formatie een vaste waarde in de top-4.
Het was de thuisploeg die het sterkst begon. DVO was niet scherp in de afronding en slordig in het aanvalsspel. Bij HKC ging er veel goed en de ploeg pakte dan ook terecht een voorsprong. Echter, DVO liet zich niet uit het veld slaan en kwam terug aan de hand van Gertjan Meerkerk. Na een kwart stond het 9-9 en vanaf dat moment werd het stuivertje wisselen. HKC-er Richard Kunst zat er een stuk beter in dan een week eerder tegen Unitas en nu was hij belangrijk met zijn doelpunten. Maar, niet alleen hij was scherp; HKC scoorde over veel verschillende schijven. Zo kwam Lieke Kamsteeg in de ploeg voor Lieneke Pries (gele kaart) en ook zij pakte direct een doelpunt mee. Richting de rust pakten de Hardinxvelders opnieuw een voorsprong en met een verschil van drie gingen de ploegen rusten: 19-16.
In de tweede helft bleef HKC lang op voorsprong, dankzij onder anderen Daan Koppenol en Richard Kunst. Bij de thuisploeg kwam Veerle Havelaar binnen de lijnen, zij maakte haar rentree na lang blessureleed. Wel moest Resy Weijts naar de kant met een gele kaart na een overtreding op Daniëlle Boadi. Bij DVO stond het vizier niet helemaal op scherp, terwijl de ploeg wellicht wel de betere was in het spel. De ploeg bleef rustig en geduldig zoeken en tien minuten voor tijd kwam DVO weer langszij (26-26). Met zijn tiende (!) doelpunt zette Meerkerk de Bennekommers voor het eerst in lange tijd weer eens op voorsprong. Er ontspon zich een spannende slotfase die eerder hectisch dan goed was. DVO hield de voorsprong van één goal vast maar in de allerlaatste secondes kreeg Jennifer Schaeffer nog een schot voor de gelijkmaker. Die leek te vallen, maar draaide toch weer uit de korf waardoor DVO uiteindelijk toch de volle buit pakte. (Uitslag: 28-29)
Fortuna – Unitas/Perspectief
Bij Fortuna ontbrak, naast Daan Preuninger en Nik van der Steen, ook Jessica Lokhorst in de basis. De eerste vijf minuten begon Fortuna met veel kansen. Unitas had duidelijk moeite met de druk die Fortuna gaf. De passing was daardoor niet scherp en bovendien kwamen er weinig kansen. Ook het aantal rebounds hield niet over, waardoor er te weinig herhaling was. Fortuna had het makkelijker aanvallend en kon zonder heel goed te spelen uitlopen naar een 11-4 tussenstand, waaronder een paar prachtige doelpunten van Wouter Wildschut. Bij Unitas viel Matté Lipke in positieve zin op; hij was belangrijk met zijn doelpunten. Maar al in de eerste helft bleek dat Fortuna op alle vlakken de betere was en er voor Unitas weinig te halen viel in Delft (15-7 rust).
De tweede helft was dan ook zeker niet spannend meer. Unitas had te weinig rebound vergeleken met Fortuna waardoor de Delftenaren ook in de tweede helft veel meer kansen creëerden en konden blijven herhalen. Wel bleef Unitas in de tweede helft goed meescoren, Mike van Boven, die een heel matige eerste helft speelde, kwam er beter in en pakte zijn doelpunten mee. Ook Laura van Winkoop ging meescoren en Lipke bleef trefzeker. In de slotfase kwam Jeroen Boonstra nog in de ploeg en hij bekroonde zijn invalbeurt met een doelpunt. Voor Fortuna een eenvoudige maar goede overwinning. (Uitslag: 27-19)
KZ/Keukensale.com – KCC/CK Kozijnen
De ziekenboeg bij KZ raakte de afgelopen periode voller en voller. Van de oorspronkelijke basis ontbraken Onno Bakker, Lars Hoorn en Kevin Dik. Ook Esther Cordus raakte – vlak voor de wedstrijd van vorige week tegen DOS ’46 – geblesseerd. Het blijkt geen afgescheurde kruisband te zijn, maar de knieblessure is wel van dien aard dat het seizoen voor Cordus ten einde lijkt te zijn. Bovendien kon coach Tim Bakker ook niet beschikken over Marijn van den Goorbergh, hij was ziek. Een lichtpuntje was wel de basisplaats van Marjolijn Schenk. Zij is op de weg terug van een zware hersenschudding en kon weer minuten maken. Ook voor Jari Leemhuis was er een basisplaats weggelegd. Alle personele problemen waren voor KCC reden om te hopen dat er misschien wel bonuspunten te halen waren in Koog aan de Zaan. Niets bleek echter minder waar. In de beginfase gaven beide ploegen elkaar weinig toe. De verdedigende druk was hoog, waardoor beide ploegen in de aanval moeite hadden met elkaar vrijspelen en het overhouden van de rebound. Aan de andere kant lagen de schotpercentages wel hoog, waardoor er toch veel doelpunten vielen. In het tweede deel van de eerste helft kreeg KZ echter steeds meer ruimte en ook steeds meer kansen. Hoewel de schotpercentages bij elkaar in de buurt bleven, waren het vooral het hogere aantal kansen dat ervoor zorgde dat KZ kon uitlopen op KCC, met een 15-10 ruststand.
In de tweede helft begon KCC, vooral via Stephan den Boer, scherp. KZ was echter op tijd bij de les en wist het gaatje van vier te houden en uit te bouwen. Vanaf de zes verschil in het voordeel van KZ was de wedstrijd wel gespeeld. KCC had zowel in het begin van de eerste als de tweede helft een goede fase, maar KZ liet een constant niveau over de hele wedstrijd zien, waardoor het langzaam maar zeker een ruime overwinning veiligstelde. Vooral de ervaren spelers Anouk Haars en Alwin Out vielen in positieve zin op bij KZ. KZ kon vertrouwen tanken in aanloop naar de wedstrijd tegen LDODK. KCC slaagde er niet in de bonuspunten mee naar huis te nemen. (Uitslag: 27-21)
LDODK/Rinsma Modeplein – PKC/Vertom
De wedstrijd kwam scorend moeizaam op gang, met twee ploegen die verdedigend hun huiswerk goed hadden gedaan. Harjan Visscher stond kort op Jelmer Jonker, maar ook de andere koppeltjes hielden elkaar goed in bedwang. De enige zwakkere schakel bij LDODK was Rixt Bouma, waar PKC via Lise van Maldeghem vier keer van wist te profiteren in de eerste helft, waarvan drie uit de eerste vijf goals van de Papendrechters. Voornamelijk hierdoor had PKC scorend vanaf het begin het initiatief en toen het duel steeds meer loskwam behield PKC – ondanks gelijke standen bij 4-4 en 8-8 – het initiatief. Ook Jonker ging meescoren (vier goals in de eerste helft), maar Visscher hield aan de andere kant LDODK knap in de wedstrijd met zes goals in de eerste helft (13-14 rust).
Ran Faber viel nog niet echt op in de eerste helft, maar nadat hij na rust even naar de kant werd gehaald stond hij daarna sterk op. Bo Oppe kwam verdedigend op Visscher te staan (wissels Jonker – Oppe bij vakwissels), maar LDODK switchte door meer af te gaan ronden op Terrenc Griemink. Toch was het PKC dat door de goals over vele schijven die de wedstrijd sterk in handen hield. Bij 17-21 leek het moment daar dat PKC definitief de wedstrijd naar zich toe ging trekken, maar was er ineens een run van de Friezen waardoor zij weer langszij kwamen. Het publiek ging er nog eens extra voor zitten en nu kwam LDODK voor het eerst wel op voorsprong, de zevende van topscoorder Visscher betekende de eerste voorsprong voor de ploeg van Jan Niebeek. Esmée van Veen viel verdienstelijk in door verdedigend de goals van van Maldeghem te beteugelen, aanvallend onderscheidden Marlou Kuiper en Sabine Verhoef zich met een aantal knappe goals. PKC kwam een minuutje voor tijd nog terug tot één verschil (28-27), maar Verhoef had het antwoord en schoot de wedstrijd definitief in het slot. Voor PKC waren de druiven zuur, Jonker vond dat zijn ploeg vergat de wedstrijd te killen. Ran Faber roemde het collectief van zijn ploeg, de veerkracht was bewonderenswaardig. (Uitslag: 29-27)
Blauw-Wit (A) – DOS ’46/VDK Groep
Een lekker gevulde hal in Amsterdam waar in de beginfase van de wedstrijd beide ploegen gelijk op gingen. Bij DOS ’46 ontbrak Leander Zwolle, waardoor Jorne van der Zee een basisplaats had. Ook Cerèn Wonink begon weer in de basis. Bij Blauw-Wit keerden Jessica Jansen, Jordi van Elburg en Niels Stuurstraat terug van hun blessures. In de beginfase werden veel goals gescoord en opvallend was dat Van der Zee aan de zijde van DOS ’46 geen zenuwen leek te hebben: hij was direct belangrijk met een aantal fraaie doorloopballen. Tien minuten voor rust sloeg Blauw-Wit aan de hand van de dames een gat te slaan van vier punten verschil. Een aantal minuten later moest Max Malestein noodgedwongen het veld verlaten met een blessure aan zijn hand, Bonne Bus was zijn vervanger. DOS ’46 kon vlak voor rust het verschil terug brengen naar twee en zo gingen de ploegen de rust in met een 11-9 tussenstand.
Na rust slaagden de Nijeveners er niet door te drukken en blijkt het gemis van Malestein erg groot. De bezoekers creëerden moeilijk kansen en speelden slordige aanvallen. Blauw-Wit liep langzaam uit aan de hand van de goed spelende Jordi van Elburg en Loraine Vissers (beide zes treffers). In de eindfase van de wedstrijd krijgen nog een aantal invallers de kans aan de zijde van Blauw-Wit en spelen de Amsterdammers de wedstrijd eenvoudig uit. Belangrijke punten voor de ploeg van Barry Schep om de aansluiting bij de middenmoot te realiseren. Voor DOS ’46 een domper na de mooie overwinning op KZ een week eerder. (Uitslag: 26-17)
Foto homepage: Winanda van Zwamen (@wvzfotografie)