Opnieuw blijkt Blauw-Wit een reuzendoder te zijn. Na winst op LDODK en PKC, werd zondagmiddag de nummer twee van de ranglijst Fortuna aan de zegekar gebonden. Ook koploper DVO liep averij op, de Bennekommers verloren op bezoek bij LDODK. Even zo verrassend was de zege van Unitas op KZ. Speelronde 11 was een bijzondere!
Dit artikel wordt gedurende de speelronde bijgewerkt met statistieken en clubverslagen. De samenvattingen van de wedstrijden die op zaterdag gespeeld worden, volgen op zondagavond na 21.00 uur. Die van de zondagwedstrijd komt begin volgende week online.
PKC/Vertom – HKC/Creon Kozijnen
De thuisploeg verscheen in opvallende retro-shirts, een verwijzing naar het 90-jarig bestaan van de vereniging en het eerste landskampioenschap dat men in 1985 behaalde. Er was HKC alles aan gelegen om het feestje van PKC te verstoren en in de eerste helft leek dat ook daadwerkelijk te gaan lukken. De bezoekers startten sterk. Hoewel PKC via Romy de Rijke nog op 1-0 kwam, was het daarna HKC dat het initiatief had. De ploeg straalde veel meer beleving en wil uit dan de Papendrechters. Verdedigend zat HKC op de ballijnen en werd er flink press gegeven, aanvallend was men zuiver via onder anderen Jop Brouwer en Daan Koppenol. Zo liep HKC uit naar een 1-5 voorsprong en moesten Scholtmeijer en Tromp een time-out nemen om PKC enigszins op de rit te krijgen. Dat lukte maar mondjesmaat, want hoewel PKC wel meer ging scoren, was het kenmerkend dat juist de jonge meiden het bij de Papendrechters oppakten. In de gehele eerste helft werd er door de mannen van PKC niet gescoord en al vroeg werd er gewisseld. HKC hield echter tot de rust de voorsprong, al was het wel Nienke Hintzbergen die met een rake vrije bal drie seconden voor rust PKC terugbracht op twee verschil (9-11). Na rust begon het grote wisselen bij PKC. Van de oorspronkelijke opstelling bleef maar weinig meer over en al snel na rust kwam PKC weer op gelijke hoogte en vervolgens op voorsprong (15-13). Toch bleef HKC stug aanhaken en de goals waren erg schaars. PKC nam veel meer kansen, maar had een matig afrondingsprecentage. Goed was het allemaal niet wat het publiek voorgeschoteld kreeg, spannend bleef het wel tot de laatste seconden. HKC knokte maar slaagde er niet meer in om nog langszij te komen. Uiteindelijk won PKC, maar was dit duel tekenend voor de moeizame fase waarin de ploeg zich op dit moment bevindt. (Uitslag: 18-17)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting (volgt)
- Statistieken (volgen)
- Clubverslag PKC (volgt)
- Clubverslag HKC (volgt)
KCC/CK Kozijnen – DOS ’46/VDK Groep
Voor KCC wordt het zo langzamerhand een moeilijke – zo niet onmogelijke – opgave om directe degradatie nog te ontlopen. Punten pakken tegen DOS ’46 zou dan ook een heel welkome opsteker zijn voor de Capellenaren. De thuisploeg begon heel scherp aan de wedstrijd en kwam in een mum van tijd op een 4-0 voorsprong. DOS ’46 daarentegen begon niet goed. De bezoekers speelden veel korte en slordige aanvallen, met vaak vroeg in de aanval het eerste schot wat vervolgens door KCC gevangen kon worden. Gedurende de eerste helft slaagden de Nijeveners er wel in beter in de wedstrijd te komen. Er werd strakker verdedigd, waardoor KCC steeds moeilijker tot kansen kon komen en ook aanvallend ging het beter lopen. Max Malestein schoot in die fase drie uit vier en nam daarmee zijn ploeg bij de hand (7-7). Het bleek een kantelpunt: DOS ’46 kwam op voorsprong en bij KCC werd het allemaal wat slordiger. Via Willemien Kragt bewerkstelligde DOS ’46 een gaatje van twee, maar echt uitlopen lukte voor rust nog niet (11-12).
In de tweede helft lag het initiatief bij DOS ’46, dat steeds op voorsprong bleef. KCC werkte hard en slaagde er in om nog één keer gelijk te komen (15-15) maar daarna liep DOS ’46 voor het eerst uit naar vier verschil: 16-20. Dat gat kreeg de thuisploeg niet meer gedicht. Met name in één vak kwam KCC te moeilijk tot scoren. Zes minuten voor tijd was het Demi van Oosten die met een rake strafworp het gat toch weer verkleinde tot twee (18-20) en even leek het een spannende slotfase te gaan worden. Echter, in de resterende speeltijd werd er door beide ploegen niet meer gescoord. Hard gewerkt, maar wederom geen punten voor KCC. Bovendien zou later blijken dat directe concurrent Unitas verrassend punten pakte bij KZ, waardoor het gat alleen maar groter is geworden. (Uitslag: 18-20)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting (volgt)
- Statistieken (volgen)
- Clubverslag KCC (volgt)
- Clubverslag DOS ’46 (volgt)
KZ/Keukensale.com – Unitas/Perspectief
Geen Nikki Boerhout in de basis bij KZ, zij was ziek geweest en begon vanaf de bank. Bij de mannen was er opnieuw een basisplaats voor Mikai van het Kaar. Bij Unitas begon Noah Bijsterbosch, van wie eerder deze week bekend werd dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen in Harderwijk, op de bank. Het hield niet over in de beginfase bij beide ploegen. Anouk Haars zette KZ vlot op een 1-0 voorsprong maar het duurde lang voor een volgend doelpunt viel. Zelfs een strafworp van Renée Havenaar ging er niet in bij Unitas, dat wel veel kansen creëerde maar niet afrondde. Pas na negen minuten was het Daan Reijgersberg die de 1-1 op het bord zette. De Harderwijkers gaven verdedigend wel veel druk en ook bij KZ bleef de afronding ondermaats. Tekenend hiervoor was ook de gemiste strafworp van Marijn van den Goorbergh. Unitas speelde aanvallend verzorgder en nam terecht een voorsprong (1-3). Zo halverwege de wedstrijd, bij een 3-5 stand, nam de staf van KZ een time-out. De thuisploeg ging beter organiseren, trok de stand gelijk en kwam vervolgens op voorsprong. Toch haakte Unitas weer aan, via Mike van Boven die zijn schot begon te vinden en bij rust was het weer gelijk: 9-9.
Na rust bleef het spelbeeld redelijk hetzelfde, beide ploegen ontliepen elkaar niet veel. Bij KZ kwam Boerhout in de ploeg en ging Marjolijn Schenk naar het andere vak. Het bleef een poosje stuivertje wisselen, om en om kwamen de ploegen op voorsprong. Vanaf 13-12 was het Unitas dat het betere van het spel had en met een run van vier goals een eerste serieuze voorsprong nam (13-16) aan de hand van Matté Lipke en Daan Reijgersberg. Die voorsprong gaf de ploeg van Marc Houtman niet meer weg. Bij KZ kwam Isa Dik nog binnen de lijnen, zij maakte direct haar eerste bal, maar ook zij kon het tij niet meer keren. De thuisploeg kwam nog wel terug tot twee verschil, maar kreeg het gat niet gedicht ook doordat het rendement te laag lag. Belangrijke punten voor Unitas, dat daarmee een plekje stijgt op de ranglijst en nu achtste staat. (Uitslag: 18-20)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting (volgt)
- Statistieken (volgen)
- Clubverslag KZ (volgt)
- Clubverslag Unitas (volgt)
LDODK/Rinsma Modeplein – DVO/Transus
In Drachten vochten LDODK en DVO zaterdagavond een pittig duel uit. De Bennekomse formatie was tot dan toe ongeslagen, slechts één keer werd er gelijk gespeeld en verder werd alles gewonnen. LDODK is wisselvalliger dit seizoen, zo werd er verloren van Blauw-Wit en ook een week eerder tegen Fortuna kon de ploeg van Jan Niebeek geen potten breken. Bij DVO is Jeffrey van Huenen al weken ‘hot’. LDODK had Terrenc Griemink tegenover Van Huenen geposteerd om hem van het scoren te houden, maar Van Huenen maalde daar in de beginfase van het duel niet om. Al vanaf het eerste begin zaten beide ploegen elkaar fel op de huid en werden er stevige duels uitgevochten. Qua scores ontliep het elkaar niet veel, DVO pakte zo halverwege de eerste helft een kleine voorsprong van twee goals (5-7 en 6-8) maar LDODK counterde dat en nam daarna de voorsprong over. Bij rust was het verschil dan ook minimaal: 11-10. Bij DVO kwamen de goals vooral van Van Huenen (vier) en Boadi (vier), waar het bij de thuisploeg wat meer verdeeld was over verschillende schijven.
Na rust bracht Richard van Vloten Gertjan Meerkerk binnen de lijnen en Ran Faber had zijn handen vol aan zijn verdedigende taak. Meerkerk maakte wel zijn goals, maar het werd wel eenzijdig in dat aanvalsvak. Ook bij LDODK werd het wat statischer georganiseerd, waar Faber tegen Meerkerk ging rebounden en in dat vak de vrouwen uitgespeeld werden. Marlou Kuiper en Marije Visser leverden wat er van hen verwacht werd en die doelpunten zouden de beslissing blijken in een wedstrijd waarbij het verschil steeds maximaal twee doelpunten was. In de slotfase bleef LDODK koel en speelde het de laatste aanval goed uit, waardoor Terrenc Griemink vrij mocht aanleggen en drie verschil maakte. Daniëlle Boadi deed nog wel iets terug, maar dat mocht niet meer baten. Winst voor LDODK en daarmee verkleinen de Friezen het gat met de top twee weer iets. (Uitslag: 21-19)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting (volgt)
- Statistieken (volgen)
- Clubverslag LDODK (volgt)
- Clubverslag DVO (volgt)
Blauw-Wit (A) – Fortuna
Voorafgaand aan dit duel op de zondagmiddag werden eerst de prijzen voor de Bemmel&Kroon/AEG Speelster en Speler van de maand januari uitgereikt. Merijn Mensink (Fortuna) en Loraine Vissers (Blauw-Wit) werden even in het zonnetje gezet en kregen het welverdiende applaus van het aanwezige publiek. Datzelfde publiek kreeg een bijzondere wedstrijd voorgeschoteld. Zonder Daan Preuninger liet Fortuna zich – na een goede start – in de eerste helft volledig het kaas van het brood eten. De Amsterdammers haalden een ontzettend hoog percentage en gaven daarmee Fortuna niet eens de kans om een verdedigende rebound te stelen. Bovendien liep het aanvallend niet bij de bezoekers ook doordat Blauw-Wit goed verdedigde, waardoor de thuisploeg uit kon lopen naar maar liefst negen goals verschil bij rust (18-9). Nog voor rust kwam Preuninger min of meer noodgedwongen in de ploeg en direct na rust wordt Wouter Wildschut naar het andere vak gebracht. Daarmee zette Fortuna de toon om het schier onmogelijke te doen: de wedstrijd kantelen. Aan de hand van een fantastische Fleur Hoek knokten de bezoekers zich terug in de wedstrijd. Blauw-Wit, dat in de eerste helft alles dat omhoog ging gepromoveerd zag worden tot doelpunt, maakte in de eerste twintig minuten na rust nog slechts drie doelpunten. Vijf minuten voor tijd stond het ‘gewoon’ 21-21 en er ontspon zich een waanzinnig spannende slotfase. Bij Blauw-Wit stond Loraine Vissers, captain en aanjager, op. Met twee goals van haar hand kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong (23-21) maar Fortuna had Renée van Ginkel en Fleur Hoek. Zij brachten Fortuna opnieuw langszij met nog een kleine anderhalve minuut te spelen. Met Vissers in de aanval deed Blauw-Wit dat wat het moest doen. Eerst miste zij nog een vrije doorloopbal, maar even later schoot ze alsnog de 24-23 binnen. Fortuna zocht Nik van der Steen, maar hij verzilverde zijn kansen niet en de comeback van Fortuna strandde in het zicht van de haven. Een heerlijk duel, waarin Blauw-Wit opnieuw een top-4 ploeg verslaat. (Uitslag: 24-23)
- Wedstrijd terugkijken, link volgt
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting (volgt)
- Statistieken (volgen)
- Clubverslag Blauw-Wit (volgt)
- Clubverslag Fortuna (volgt)
Stand (bijgewerkt tot 2 februari):
W | P | DS | |
1. DVO | 11 | 19 | +45 |
2. Fortuna | 11 | 16 | +31 |
3. LDODK | 11 | 15 | +33 |
4. Blauw-Wit (A) | 11 | 14 | +12 |
5. PKC | 11 | 14 | +37 |
6. DOS ’46 | 11 | 10 | +3 |
7. KZ | 11 | 10 | -15 |
8. Unitas | 11 | 6 | -39 |
9. HKC | 11 | 6 | -36 |
10. KCC | 11 | 0 | -71 |
Foto: Winanda van Zwamen (@wvzfotografie)