Na een week waarin bekend werd dat Max Malestein volgend seizoen terugkeert bij DOS ’46 en Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC om zijn carrière af te sluiten bij HKC, maakten we ons op voor de dertiende speelronde van het seizoen. Daarin deed HKC goede zaken met het oog op directe handhaving, was LDODK te sterk voor Fortuna en legde Blauw-Wit opponent KZ het vuur na aan de schenen.
Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.
HKC/Creon Kozijnen – GG/RMcD Huis Emma
Een duel met voor beide ploegen grote belangen, de nummer acht tegen de nummer negen met een verschil van drie punten op de ranglijst. De heenwedstrijd was een prooi voor HKC, maar het verschil was toen niet heel groot (18-21). Hoe anders was dit zaterdagmiddag in Hardinxveld. De thuisploeg nam al snel de leiding via Daan Koppenol en Annelies Kop. Al na een kleine drie minuten moest Britt Kwantes (Groen-Geel) geblesseerd het veld verlaten, zij werd vervangen door Fanny van Heuvelen. De aansluiting van Sascha Horak (2-1) liet niet lang op zich wachten, maar vervolgens miste Jasper de Leeuw de strafworp voor de gelijkmaker en nam HKC de touwtjes stevig in handen. Na zeven minuten was het 4-1 en in de loop van de eerste helft werd al duidelijk dat Groen-Geel aanvallend niet kon brengen wat er nodig was om HKC het vuur na aan de schenen te leggen. De time-out van de ploeg uit Wormer na negen minuten sorteerde ook weinig effect. Beetje bij beetje liep HKC weg, en nog voor rust kwam Gerben Molenaar in de ploeg voor Hidde Pettinga (12-5 rust). In de tweede helft kwam het scoren maar moeizaam op gang, na vijf minuten hadden zowel HKC als Groen-Geel slechts één keer de korf gevonden. Ook in de tweede helft kon Groen-Geel niet veel inbrengen tegen HKC. Van 13-6 liep de thuisploeg uit naar 18-6 en daarmee was alle spanning uit de wedstrijd. In het restant van de wedstrijd slaagde de ploeg uit Wormer er niet in om een vuist te maken en HKC was gewoon op alle fronten beter. De Hardinxvelders zetten met deze overwinning een belangrijke stap richting directe handhaving in hun eerste seizoen in de Kenonz Korfbal League. (Uitslag: 23-11)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken (volgen)
- Wedstrijdverslag HKC (volgt)
- Wedstrijdverslag Groen-Geel (volgt)
KCC/CK Kozijnen – PKC/Vertom
Kersvers Champions League-winnaar PKC nam het dit weekend op tegen hekkensluiter KCC. Bij PKC startte Jorien Jordaan voor het eerst in de basis en hij opende al snel de score. Bij KCC viel Tessa Noordzij al na drie minuten uit met een enkelblessure. Fenna Mol verving haar. Direct na deze tegenslag voor KCC was het Jordaan die ook tekende voor de 0-2 en daarna was PKC los. Nog voor er vijf officiële speelminuten voorbij waren, stond er al een 0-4 voorsprong voor de Papendrechters op het scorebord. Voldoende aanleiding voor een time-out van de KCC-staf, maar er stond geen maat op Jordaan en hij gooide niet lang daarna ook de 0-5 binnen. Pas na ruim tien minuten spelen kwam KCC via Randy Oosting van de hatelijke nul af, maar de thuisploeg bleef veel moeite houden met de druk van PKC, dat uit kon lopen naar een stand van 3-12 vlak voor rust. In een enerverende slotfase van de eerste helft konden de dames van KCC de schade nog enigszins beperken. Demi van Oosten was tweemaal trefzeker en ook Laura van der Linden wist een vrije worp te benutten. Jordaan maakte daarnaast zijn vierde van de avond en zo werd de ruststand bepaald op 6-13. Bij PKC werd Nienke Hintzbergen na rust in de ploeg gebracht voor Sanne van der Werff. Zij bekroonde haar invalbeurt direct met een goal. Goed voorbeeld doet goed volgen en PKC had er binnen anderhalve minuut drie in liggen. KCC deed vervolgens wat terug met ook een snelle run van vier goals: 10-16. Nog niets aan de hand voor PKC, maar Scholtmeijer en Tromp besloten toch tot een time-out, die ervoor zorgde dat de druk aan de PKC-zijde weer wat werd opgevoerd. De gasten scoorden vanaf dat moment gestaag door, waar KCC er na de 11-18 amper meer aan te pas kwam en de korf zo’n tien minuten lang niet wist te vinden. PKC liep in de tussentijd uit naar 11-26. Sydney Schol brak de ban voor KCC door de 12-26 te scoren, maar echt weerstand kon KCC gewoonweg niet bieden. Noemenswaardig was wel de invalbeurt van Koen Bückmann, die onlangs werd toegevoegd aan de voorselectie van Talent TeamNL Korfbal. Hij wist in de slotminuten ook nog een doelpuntje mee te pikken, maar het laatste woord was voor PKC, dat de 30 aan kon tikken dankzij een buzzerbeater van Romy de Rijke. Jordaan werd in zijn basisdebuut met acht goals knap topscorer. (Uitslag: 16-30)
Fortuna – LDODK/Rinsma Modeplein
Voor Fortuna – dat een goede reeks kende – een belangrijk duel met het oog op de aansluiting bij de top vier. LDODK startte zonder Ran Faber en met Marrit van der Laan in de basis. Maar, nog voor het eerste fluitsignaal werd er gewisseld bij de Friezen, om Esmée van Veen tegenover Fleur Hoek te posteren. De opening was voor Fortuna, met Nik van der Steen, maar daarna hadden de bezoekers het initiatief. Mede dankzij drie goals van Erwin Zwart liep LDODK uit naar 2-5 maar die voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en na een kwart stond het ‘gewoon’ weer gelijk: 5-5. In het vervolg van de eerste helft ging het vrijwel gelijk op, tot de thuisploeg vlak voor rust een klein gaatje kon slaan (12-10 ruststand). Direct na rust trok LDODK de achterstand weer recht, terwijl Fortuna wat minder uit de kleedkamers kwam. Hoek miste een strafworp en dat gebeurde haar even later opnieuw, maar ook LDODK kende een mindere fase en kon niet direct profiteren. Na zeven minuten (13-12) kwam Ran Faber binnen de lijnen op de plek van Terrenc Griemink en Faber maakte direct een goal. In het andere vak stond Marjolijn Kroon op, met twee goals zette zij LDODK voor het eerst sinds lange tijd weer op twee verschil: 13-15. Fortuna bleef aangehaakt, dankzij Van der Steen die zijn vijfde van de avond maakte. Bij LDODK speelde Julian Frieswijk weer een belangrijke rol met de vele rebounds die hij pakte tegen Merijn Mensink waardoor de Friezen konden herhalen. Het bleef lang spannend, de bezoekers sloegen een gaatje van drie (17-20) maar zagen Fortuna terugkomen tot één verschil (19-20). Korporaal en Folkerts haalden Hoek naar het andere vak, maar die wissel sorteerde niet genoeg effect. Kroon met haar vierde in de tweede helft nam haar ploeg bij de hand. Met nog een ruime zes minuten op de klok, een 19-21 stand en een strafworp voor Van der Steen nam LDODK een time-out. Van der Steen miste vervolgens de strafworp en even later keerde Ran Faber terug – nadat hij eerder even naar de kant was gehaald. Faber maakte direct twee doelpunten op rij en bleek de gouden wissel te zijn voor LDODK. Kroon strooide vervolgens nog wat extra zout in de Delftse wonden door met twee goals op rij de wedstrijd te beslissen (19-25). Het slotakkoord was voor Van der Steen, maar de eventuele ambities voor de play-offs kunnen voor Fortuna voorlopig weer in de ijskast. (Uitslag: 20-25)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken
- Wedstrijdverslag Fortuna
- Wedstrijdverslag LDODK
DVO/Transus – DOS ’46/VDK Groep
Na de aframmeling die DOS ’46 kreeg van Fortuna afgelopen zondag, mocht de ploeg uit Nijeveen nu bij de volgende topploeg op bezoek. Voor DOS ’46 was het geen must om de punten te halen, voor DVO wel. De Bennekommers zagen Fortuna dichterbij komen afgelopen weken en verspeelden eerder dit seizoen al een punt tegen DOS ’46. Bij de Nijeveners startte Sam Meijer weer in de basis ten koste van Tessa Lap, bij DVO was Caitlin Keller terug na ziekte. Het duurde heel lang voordat de wedstrijd een beetje los kwam. Na tien minuten korfballen stond het 3-2. DVO had moeite met de afronding en DOS ’46 had moeite om überhaupt tot goede kansen te komen. Veel éénschotsaanvallen en slechte keuzes tekenden het spel van de rood-zwarten. Aan de hand van Gertjan Meerkerk sloeg DVO het eerste gaatje van vier (9-5, waarvan vijf goals van Meerkerk). In de tussentijd had DOS ’46 al gewisseld; Tessa Lap kwam op de plek van Willemien Kragt. Dat bleek een goede, want het ging beter lopen bij DOS ’46 en de ploeg kwam terug tot 9-8. Een vrije bal werd door Meerkerk afgerond en daarmee eindigde deze matige en doelpuntarme eerste helft in 10-8. In de tweede helft liep DVO een aantal keer uit maar vervolgens kwam DOS ’46 weer goed terug. Toch slaagden de bezoekers er niet in om écht aan te haken. Menno van der Neut werd een aantal keer aanvallend gebracht en dat pakte heel goed uit. Met vijf goals zorgde hij er echt voor een aanvallende impuls. Aan DOS ’46-zijde was Eline van Veldhuisen belangrijk met zeven goals, maar dat was niet genoeg voor DOS ’46. Op het einde scoorde DVO nog drie goals waardoor de Bennekommers nog redelijk ruim wonnen. Gertjan Meerkerk eindigde met acht goals als topscorer. (Uitslag: 25-19)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken
- Wedstrijdverslag DVO
- Wedstrijdverslag DOS ’46
KZ/Keukensale.com – Blauw-Wit (A)
Darren Krook begon in de basis bij KZ, hij verving Onno Bakker die vorige week een ernstige knieblessure op liep. Bij Blauw-Wit speelde Loraine Vissers haar 200e Korfbal Leaguewedstrijd.
De Amsterdammers vlogen uit de startblokken in Koog aan de Zaan. Ze scoorden in de eerste vijf minuten maar liefst zeven maal. KZ zette daar slechts twee goals en twee gemiste strafworpen tegenover. Reden genoeg voor Tim Bakker om een time-out te nemen. Na de time-out schoot KZ zichzelf met vijf doelpunten op rij terug in de wedstrijd. De eerste helft leek vanaf de 7-7 gelijk op te gaan, maar in de laatste minuut slaagden de Amsterdammers erin om nog twee goals te maken, waaronder een buzzerbeater van Frank Mostard. Het resultaat was een ruststand van 12-14. Het benoemen waard was de eerste helft van Linda van der Wal, die met drie goals erg belangrijk was voor haar vak. De tweede helft begon zoals de eerste helft eindigde, met een doelpunt voor Blauw-Wit. Het gat van twee bleef vervolgens aan tot een kwartier voor tijd. Dit was het moment dat zowel Frank Mostard als Jessica Janssen uitvielen met een lichte blessure. Zij werden vervangen door Scott de Decker en Joni van der Kuil. KZ greep deze fase om de wedstrijd om te keren, maar niet voordat Blauw-Wit het mooiste doelpunt van de wedstrijd scoorde. Jordi van Elburg gaf de bal achter zijn rug om aan en Niels Stuurstraat maakte de kans schitterend af (16-19). Maar aan de hand van een ontketende Carlo de Vries, die de wedstrijd zou eindigen op negen doelpunten, scoorden de Koogers er op los. Van een 17-19 achterstand knokten zij zich naar een 23-19 voorsprong. Mostard en Janssen kwamen vervolgens terug en Blauw-Wit slaagde erin aan te haken tot 26-25. Echter, meer zat er voor de hoofdstedelingen niet in. Steeds wanneer Blauw-Wit dichterbij kwam, had KZ het antwoord klaar. Een zeer vermakelijke wedstrijd in Koog aan de Zaan dus, die uiteindelijk eindigde in een overwinning voor de thuisploeg. (Uitslag: 28-26)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken
- Wedstrijdverslag KZ (volgt)
- Wedstrijdverslag Blauw-Wit (volgt)
Stand (bijgewerkt t/m 17 februari ’24)
W | P | DS | |
1. LDODK | 13 | 22 | +54 |
2. KZ | 13 | 21 | +54 |
3. PKC | 12 | 19 | +67 |
4. DVO | 12 | 18 | +38 |
5. Fortuna | 13 | 13 | +55 |
6. Blauw-Wit | 13 | 12 | -1 |
7. DOS ’46 | 13 | 10 | -19 |
8. HKC | 13 | 8 | -47 |
9. Groen-Geel | 13 | 3 | -101 |
10. KCC | 13 | 2 | -100 |
Foto: Winanda van Zwamen