Skip to the main content

Dameskorfbal Topklasse ’23-’24, ronde 9

Dameskorfbal

Met nog één speelronde te gaan, zijn de kaarten voor de play-offs geschud. Rosolo en Spes/VIOS eindigen op de eerste plaats en hebben dus het thuisvoordeel. Zij nemen het op tegen respectievelijk De Korfrakkers en Melderslo. Laatstgenoemde stelde dit weekend het laatste play-offticket veilig door te winnen van Rooi.

Topklasse A

Be Quick – Oranje Wit
Be Quick speelde op zondag 26 mei thuis in Nuland tegen Oranje Wit. Voor de thuipsloeg stond er niets meer op het spel, maar voor Oranje Wit waren wat extra punten wel nog meer dan welkom. De gasten lieten dan ook direct zien dat ze vandaag niet met lege handen naar huis wilden en namen een 0-2 voorsprong. Verder dan dat liet Be Quick het niet komen en de ploeg kwam terug tot 2-2. De doelpunten vielen maar mondjesmaat in de eerste helft, maar bij rust had Be Quick toch een 4-2 voorsprong genomen. Een run van vier goals na rust zorgde voor een comfortabele 8-2 voorsprong. Dat gat bleek voor Oranje Wit te groot om nog te dichten. De ploeg deed nog wat terug door de 8-3 te scoren, maar het was Be Quick dat de twee punten in eigen huis hield en uiteindelijk met 9-3 won. Dat betekent dat Oranje Wit aanstaande zondag tegen ODC mag gaan strijden om rechtstreekse handhaving. De verliezer van dit duel speelt nog play-downs om lijfsbehoud. (Uitslag: 9-3)

Spes/VIOS – De Korfrakkers
In Milsbeek, thuis bij Spes/VIOS, werd op zondag 26 mei een spannende wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 uit de Topklasse A gespeeld. Spes/VIOS was voorafgaand nog ongeslagen en kon bij een overwinning de eerste plaats definitief veiligstellen. De thuisploeg startte sterk aan de wedstrijd en kon op een 4-1 voorsprong komen, maar verder dan dat liet De Korfrakkers het niet komen en de gasten kwamen terug tot 4-4. Nog voor rust kon Spes/VIOS echter opnieuw een gaatje slaan en bij een stand van 6-4 gingen de ploegen de kleedlokalen in. Na rust bleef De Korfrakkers aan het elastiek, maar het lukte de gasten uit Erp niet om dichterbij te komen. Met nog zo’n tien minuten te spelen kon Spes/VIOS een gaatje van vier slaan, 11-7, en dat bleek de genadeklap voor De Korfrakkers. De Korfrakkers kon nog terugkomen tot 11-9, maar het slotakkoord was voor Spes/VIOS, dat de eindstand bepaalde op 12-9. Daarmee is Spes/VIOS zeker van de eerste plaats in de Topklasse A en speelt de play-off op 9 juni dus thuis. De Korfrakkers blijft tweede staan en zal voor de play-off afreizen naar de velden van Rosolo in Reusel. (Uitslag: 12-9)

ODC – Prinses Irene
Een belangrijke wedstrijd in de degradatiestrijd: ODC speelde op zondag 26 mei thuis tegen Prinses Irene. Beide ploegen vochten nog om rechtstreeks klassenbehoud en het werd dan ook een spannende, gelijkopgaande wedstrijd. Het was de thuisploeg die een 2-0 voorsprong wist te nemen, maar daarna vond ook Prinses Irene de korf. Tot aan de rust bleef het stuivertje wisselen en bij rust was de stand weer in evenwicht: 6-6. In de tweede helft bleef het spelbeeld in eerste instantie hetzelfde, tot ODC dankzij een run van drie goals weer een gaatje van twee kon slaan. Hoewel Prinses Irene nog enkele keren dichtbij kwam, gaf de thuisploeg de winst niet meer weg. Bij een stand van 12-10 klonk het eindsignaal en daarmee is het einde verhaal voor Prinses Irene in de Topklasse. ODC vecht volgende week in een allesbeslissend duel met Oranje Wit uit wie er play-downs gaat spelen en wie er rechtstreeks handhaaft in de Topklasse. (Uitslag: 12-10)

Topklasse B

DDW – Rosolo
In Hooge Mierde speelden DDW en Rosolo tegen elkaar. Eerstgenoemde moest winnen om zicht te houden op de play-offs, waar er voor koploper Rosolo niets meer op het spel stond: de ploeg is al zeker van de poulewinst en dus het thuisvoordeel in de play-offs. Echter, de wedstrijd tussen DDW en Rosolo brengt als streekderby altijd spanning met zich mee. De wedstrijd kende een enerverende start, met snelle goals en een vroege time-out. Na de 1-2 kon Rosolo uitlopen naar een 2-6 voorsprong en bij rust stonden de gasten nog altijd comfortabel met 3-7 voor. Na rust bleef Rosolo de betere ploeg. Het in de eerste helft geslagen gat bleef behouden en kon via 5-10 uiteindelijk worden uitgebreid naar een overtuigende 7-13 overwinning. Daarmee zijn de kansen op play-offs verkeken voor DDW. De ploeg moet het doen met een derde plaats in de poule. Rosolo blijft ongeslagen koploper, met slechts één verliespunt. (Uitslag: 7-13)

Rooi – Melderslo
Melderslo ging op bezoek bij Rooi in Sint-Oedenrode. Rooi bevond zich voorafgaand in de wedstrijd in een gekke spagaat: waar de ploeg zich enerzijds in theorie nog kon plaatsen voor de play-offs, had de ploeg de punten anderzijds hard nodig om de play-downs te ontlopen. Melderslo streed louter voor dat eerste: een ticket voor de play-offs. De gasten schoten uit de startblokken en kwamen op een 0-5 voorsprong, maar daarna werd Rooi ook wakker en begon de thuisploeg aan een inhaalslag. Bij rust was de achterstand grotendeels weggepoetst: 8-9. Na rust kon Rooi eerst gelijk komen en vervolgens zelfs voor het eerst een voorsprong nemen. Na de 11-10 reageerde Melderslo echter scherp en met een run van vijf goals trok de ploeg weer een gat. Rooi naderde daarna nog enkele keren tot op twee doelpunten verschil, maar Melderslo gaf de wedstrijd niet meer uit handen en won uiteindelijk met 14-17. Door het verlies van DDW is het laatste play-offticket voor Melderslo, dat het in de strijd om een finaleplek op mag nemen tegen Spes/VIOS. (Uitslag: 14-17)

Astrantia/ONA – Swift/HBSV
Astrantia/ONA speelde thuis in Middelaar tegen het Limburgse Swift/HBSV. Waar Swift/HBSV al gedegradeerd is, strijdt Astrantia/ONA nog voor rechtstreeks lijfsbehoud. De thuisploeg begon scherp en kreeg direct veel kansen. Een 3-0 voorsprong was het resultaat. Daarna begon ook Swift/HBSV te scoren, maar de gasten konden niet voorkomen dat er voor rust al een 8-4 achterstand op het scorebord stond. Na rust bleef Astrantia/ONA de ploeg met de meeste kansen, maar bij momenten ontbrak de scherpte in de afronding. Toch liep de ploeg langzaam maar zeker verder weg. Via 10-5 werd het 13-6 en daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. Een eindsprintje van Swift/HBSV zorgde ervoor dat de eindstand wat dragelijker werd voor de gasten, maar het was Astrantia/ONA dat uiteindelijk met 14-10 won en dus twee punten bij mag schrijven. Of dat voldoende is om de play-downs te ontlopen, weten we na aankomende zondag. (Uitslag: 14-10)

Archieffoto: Clemens van Santvoort, Korfbalfoto