Skip to the main content

Dameskorfbal Topklasse 2024-2025 – veld #1

Dameskorfbal

Afgelopen weekend ging de competitie ook voor de Dames Topklasse weer van start. Het eerste speelweekend leverde een aantal spannende wedstrijden op, met toch ook wel wat verrassende uitslagen.

Topklasse A

DDW – Stormvogels
Stormvogels promoveerde afgelopen seizoen naar de Topklasse en ging in de eerste competitieronde op bezoek bij DDW. De wedstrijd werd gespeeld op natuurgras en al snel was duidelijk dat de ploegen aan elkaar gewaagd werden. Stromvogels hield zich knap staande tegen het ervaren DDW, dat al jaren een vaste waarde is in de Topklasse. In een nek-aan-nekrace was het de gehele wedstrijd stuivertje wisselen. De ploegen kwamen om en om op voorsprong en grote gaten werden er niet geslagen. Het was Stormvogels dat in de slotfase op een 10-11 voorsprong stond, maar DDW kon vlak voor tijd weer op gelijke hoogte komen. Een time-out in de laatste minuten haalde voor beide ploegen niets meer uit en de punten werden uiteindelijk bij een eindstand van 11-11 terecht gedeeld. (Uitslag: 11-11)

De Peelkorf – Rosolo
Promovendus De Peelkorf mocht de competitie aftrappen met een vuurdoop tegen Rosolo, de Nederlands Kampioen op het veld. Beide ploegen zijn dit seizoen gestart met een nieuwe coach. Bij De Peelkorf vervangt Paul van Someren de naar Spes/VIOS vertrokken Man-Kit Chan en bij Rosolo staat Saskia van Kerkhof aan het roer na het vertrek van Ilse van Gompel. De Peelkorf startte sterk aan de wedstrijd en nam direct de leiding (2-0), maar Rosolo bleef rustig spelen en bij rust was de achterstand weggepoetst en stond er een 5-5 gelijke stand op het scorebord. Na rust waren het de gasten die vliegend van start gingen. Binnen tien minuten was het 5-9 in het voordeel van Rosolo, onder andere dankzij een loepzuivere Nanne Lavrijsen, die goed zou zijn voor in totaal zeven goals deze wedstrijd. Ook verdedigend had Rosolo het goed onder controle en het duurde twintig minuten voor De Peelkorf de korf weer vond. Uiteindelijk speelde Rosolo de wedstrijd rustig uit en won de Reuselse formatie met 7-14. (Uitslag: 7-14)

De Korfrakkers – Astrantia/ONA
De Korfrakkers speelde in de eerste ronde met nieuwe coach Ben Morel tegen Astrantia/ONA, waar Demi Binnenhei en Maud Janssen dit seizoen coachen. In een spannende wedstrijd ging het lang gelijk tegen elkaar op. Het was De Korfrakkers dat in de eerste helft een gaatje van twee kon slaan, maar groter werd het verschil niet. Bij een stand van 5-3 werd er gerust. Na rust kon Britt Groenen direct de aansluitingstreffer maken en even later was het zelfs weer gelijk: 6-6. De Korfrakkers herpakte zich en nam opnieuw een voorsprong (8-6), maar Astrantia/ONA gaf niet op en bleef aangehaakt. Een spannende slotfase volgde. Vlak voor tijd leek Astrantia/ONA weer op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt werd afgekeurd voor verdedigd. Direct daarna kon De Korfrakkers de wedstrijd aan de andere kant beslissen door de 9-7 te scoren. Daarmee kon De Korfrakkers opgelucht ademhalen, waar Astrantia/ONA ondanks een sterke wedstrijd met lege handen stond. (Uitslag: 9-7)

Be Quick – Rooi
Be Quick ontving op het eigen veld in Nuland Rooi uit Sint-Oedenrode. Be Quick was afgelopen seizoen uitermate succesvol en pakte zowel de beker als de zaaltitel. Rooi kende een moeizamer seizoen. De ploeg handhaafde op het veld, maar degradeerde in de zaal naar de Hoofdklasse. Op papier was Be Quick dus de favoriet en die rol maakte de thuisploeg keurig waar. Hoewel Rooi in de beginfase nog bij kon blijven, liep Be Quick na de 2-2 uit naar een 6-2 voorsprong. Daarna ging Rooi weer meescoren, maar het gat van vier bleef intact en bij een stand van 8-4 zochten de ploegen de kleedkamers op. Na rust liep Be Quick beetje bij beetje verder uit. Er werd een gaatje van vijf en even later zelfs zes goals geslagen en dat gat bleek voor de gasten uit Sint Oedenrode te groot om nog te dichten. De wedstrijd eindigde in een 14-7 overwinning voor de Be Quick. (Uitslag: 14-7)

Altior – Spes/VIOS
Altior is na een jaartje afwezigheid weer terug in de Topklasse. Onder leiding van de nieuwe coaches Robin van Baalen en Jan Knollema nam de ploeg het in de eerste competitieronde op tegen Spes/VIOS, dat door het stoppen van een aantal routiniers is aangevuld met jonge talenten Loa van Megen, Nadia van der Valk en Maaike Wijnhoven. Bij Spes/VIOS is de staf daarnaast versterkt met Man-Kit Chan, die naast Niels Schallenberg zal coachen dit seizoen. In de eerste helft waren de verschillen klein. Beide ploegen straften elkaars verdedigende fouten af, wat resulteerde in een 7-6 ruststand. Na rust kon Altior de voorsprong in eerste instantie behouden, maar een kwartier voor tijd kwam Spes/VIOS weer op gelijke hoogte: 10-10. In de slotfase was het de jonge Mirte Vos, overgekomen uit de A1, die het verschil kon maken voor Altior. Zij was twee keer zuiver van afstand, waar Spes/VIOS de korf niet meer wist te vinden. Een knappe 12-10 overwinning dus voor Altior. (Uitslag: 12-10)

Melderslo – ODC
Melderslo opende het seizoen met een thuiswedstrijd tegen ODC. Het waren de gasten die op voorsprong kwamen, maar dit was niet van lange duur. Melderslo had wat moeite met het afronden van de kansen, maar was wel duidelijk de betere ploeg. Tot 2-2 bleef ODC bij, maar daarna kon Melderslo uitlopen naar een 9-2 voorsprong bij rust. Ook na rust bleef het niveauverschil groot. ODC had moeite met het bijbenen van het hoge tempo van de thuisploeg. Melderslo scoorde nu bovendien een stuk gemakkelijker dan in de eerste helft en maakte doelpunt na doelpunt. Van 9-3 liep de ploeg dankzij acht doelpunten op rij uit naar 17-3. De grote voorsprong bracht Melderslo in de gelegenheid om de 18-jarige Fenne in de Braek te laten debuteren. Zij bekroonde haar debuut ook nog met een doelpunt. In de slotfase van de wedstrijd wist ODC de korf ook nog een paar keer te vinden, maar een forse nederlaag was niet meer te voorkomen. Bij een stand van 25-9 klonk het eindsignaal. (Uitslag: 25-9)