Skip to the main content

NKD 2024

Topkorfbal

Op het veld van Dalto in Driebergen werden zaterdag 22 juni de finales van de D-jeugd, C-jeugd, B-jeugd, A-jeugd en de Ereklasse gespeeld. Nederlands is vijf kampioenen rijker: Dalto D1, TOP C1, PKC B1, Fortuna A1 en DVO 1 pakten de titels op het veld.

SKF D1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen D1
Voor Dalto D1 was het de tweede finale, nadat zij in de zaal hun meerdere moesten erkennen in Nieuwerkerk D1. De openingsgoal was voor SKF, uit handen van Mats Burger, maar daarna kon Dalto overnemen. Opvallend was het grote aantal gemiste strafworpen in de eerste helft, bij beide ploegen. Dalto was qua veldspel de betere, maar vergat dit uit te drukken in doelpunten, waardoor het verschil bij rust slechts drie doelpunten was (3-6). Mooi was de goal van Boris van der Poel  (2-6) die kon profiteren van goed uitverdedigen en de doorloopbal vanuit de ruimte koelbloedig afmaakte. Direct na rust haakte SKF aan na een goal van Rogier de Visser. In de beginfase van de tweede helft werden de strafworpen beter genomen, zowel Nathan van Delen (SKF) als Stijn ten Hoeve (Dalto) waren trefzeker vanaf tweeënhalve meter. SKF speelde lange aanvallen maar beloonde dat niet met doelpunten, terwijl Dalto wat effectiever was in de afronding. Lotte van Dijk scoorde twee keer uit een vrijwel identieke doorbraakactie: zij zette het verschil op zes (5-11). SKF deed nog wel wat terug, maar de tijd was te kort. Noore van Keeken bracht het verschil terug op zes en Boris van der Poel schoot van grote afstand voor eigen publiek de eindstand op het bord. Feest bij de jonge speelsters en spelers van Dalto D1 dat verdiend kampioen werd. (Eindstand 7-13)

Foto D-jeugd: Jurjen Smid

TOP/IAA fresh C1 – Refleks C1
Na de D-jeugd was het de beurt aan de C-jeugd. Hier werd het affiche gevuld door TOP/IAA fresh C1 en Refleks C1. Eerstgenoemde pakte in de zaal al de titel en mocht dat tijdens de NKD op het veld proberen over te doen. Naomi Baart opende in de eerste aanval voor TOP direct de score, maar aan de andere kant maakte Elin van der Hoeven snel de 1-1. In de fase die volgde hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Aan beide kanten was het spel bij momenten slordig, al werden er ook kansen gecreëerd. Toch was het spel nog niet sprankelend te noemen, iets wat wellicht te wijten was aan de zenuwen. Halverwege de eerste helft werd TOP wat dominanter, maar in de stand was dat niet direct terug te zien. Pas net voor rust kon TOP een gat van drie slaan en bij en stand van 6-3 in het voordeel van de Sassemmers zochten de ploegen de kleedkamers op. Na rust sloeg het spelbeeld snel om en werd het spel aan beide kanten stukken beter. Mats Bongers scoorde meteen de 6-4 en dat was het startsein voor een ware doelpuntenstorm. De goals volgden elkaar opeens in rap tempo op en binnen vijf minuten stond het 10-8. Daarna namen beide ploegen iets gas terug in de scores, maar vermakelijk was de tweede helft wel. Refleks weerde zich kranig en kon verschillende keren tot op één goal verschil naderen. Pas in de slotfase van de wedstrijd kon TOP het verschil maken. De ploeg scoorde in de laatste minuten verschillende mooie doelpunten uit knap uitgespeelde aanvallen en won uiteindelijk toch nog overtuigend met 16-11. De dubbel dus, voor de C1 uit Sassenheim, die zich zowel in de zaal als op het veld Nederlands Kampioen mag noemen. (Eindstand: 16-11)

Foto C-jeugd: Helly Bonet

GG/RMcD Huis Emma B1 – PKC/Vertom B1
In de finale van de B-jeugd stonden Groen-Geel en PKC tegenover elkaar. Groen-Geel opende snel de score via Emani Kuijt, maar daarna was het PKC dat het initiatief had. De Papendrechters speelden lange aanvallen met veel rebounds en kansen, maar waren niet heel zuiver in de afronding. Echter, Groen-Geel kwam er in het eerste kwart maar mondjesmaat aan te pas: door slordige passing en te weinig rebounds leed de ploeg van Stijn Hoekstra en Kelly Scheffer vaak snel balverlies. Na een gemiste strafworp van PKC kwam Groen-Geel wat beter in de wedstrijd. Er werden meer rebounds gepakt waardoor de ploeg vaker kon herhalen. Via goals van Fedde Anepool en Dex Anepool knokte Groen-Geel zich weer terug in de wedstrijd: van 1-4 naar 4-4. Echter, doordrukken slaagde niet, twee goals op rij van PKC-captain Thijs Kok en een benutte strafworp van Raph van de Burgt brachten het verschil weer op drie. De 4-7 was tevens de ruststand. PKC B1 begon sterk aan de tweede helft vergrootte snel het gat via Van den Burgt, Kok en Lauric Dauvillier. Pas na zeven minuten in de tweede helft was er het eerste doelpunt voor Groen-Geel, uit handen van Joep de Wit. Even slaagde de ploeg uit Wormer er in om dichterbij te sluipen, maar PKC B1 bleef rustig en georganiseerd spelen. Tegenover iedere goal van Groen-Geel, stonden er twee van PKC. Overall was de ploeg uit Papendrecht de betere, wat resulteerde in het kampioenschap. Topscorers werden Raph van de Burgt en Lauric Dauvillier met beide vier doelpunten. (Uitslag: 10-16)

Foto B-jeugd: Jeroen van den Berg

DVO/Transus A1 – Fortuna A1
In de finale van de A-jeugd ging het, net als in de zaal, tussen Fortuna A1 en DVO A1. In Ahoy was het een fantastische strijd tussen twee gelijkwaardige ploegen, waarin DVO uiteindelijk na verlenging aan het langste eind trok. Ook in Driebergen beloofde het dus een spannend duel te worden. De wedstrijd had echter even nodig om op gang te komen. Esmee van Graven opende de score snel voor DVO, maar daarna bleek al snel dat de ploegen het elkaar verdedigend moeilijk maakten. Tel daarbij op dat de scherpte in de afronding aan beide kanten nog niet optimaal was in de beginfase en je krijgt een op het oog wat magere tussenstand van 3-3 na een kwartier spelen. Die tussenstand betekende niet dat het publiek niets moois voorgeschoteld kreeg. Beide ploegen toonden veel strijd, stonden goed te verdedigen en waren fel in de duels. Langzaam maar zeker kwam het ook scorend op gang, met Roos Hom voorop. Zij was goed voor vier goals in de eerste helft. Bij een stand van 7-7 werd er gerust. Na rust wist DVO snel een 8-7 voorsprong te nemen, maar daarna verschoof het momentum naar Fortuna. Met een run van vijf goals kwamen de Delftenaren op een 8-12 voorsprong. Die voorsprong kon de ploeg behouden en later via 9-13 zelfs uitbreiden naar 10-15. Maar, er was nog niets beslist en DVO startte aan een slotoffensief. Met nog vijf minuten te spelen was de achterstand nog maar drie goals: 12-15. Het aanvalsvak van dat moment kwam echter niet tot scoren en aan de andere kant ging de verdediging risico’s nemen. Hierdoor kon Fortuna weer de vier verschil maken en daarmee was de wedstrijd beslist. Het laatste woord was voor DVO, maar de gouden medaille ging mee naar Delft. (Uitslag: 13-16)

Foto A-jeugd: Jeroen van den Berg

Fortuna – DVO/Transus
Voor DVO was het de tweede finale van het seizoen, na de verloren zaalfinale tegen PKC/Vertom in april. Fortuna begon met een lange eerste aanval, maar kon deze niet omzetten in een goal. DVO aan de andere kant was een stuk effectiever: Gertjan Meerkerk opende de score voor de Bennekommers. De groen-witten hadden het initiatief, Menno van der Neut scoorde drie keer in de beginfase en tilde de stand naar 2-5. Via de vrouwen deed Fortuna weer wat terug: Fabiënne van Erk en Fleur Hoek tekenden beide voor een goal. Ondertussen werden er in de korfzone over en weer stevige duels uitgevochten tussen Menno van der Neut en Daan Preuninger en Robbe de Wit en Merijn Mensink. Het resulteerde in irritaties tussen de spelers en de arbitrage, wat uiteindelijk uitmondde in een waarschuwing voor Preuninger. Ondertussen ging Meerkerk gewoon door met scoren, hij maakte er vijf in de eerste helft en nam daarmee een groot deel van de doelpunten voor zijn rekening (6-11 rust). Direct na rust sloot Fortuna aan met twee goals uit handen van Mensink. Bij DVO kwamen de goals eigenlijk maar van twee spelers: Meerkerk en Van der Neut. Langzaam zakte bij Fortuna zichtbaar de moed in de schoenen en namen de irritaties toe. Preuninger liep als gevolg daarvan tegen een gele kaart aan. Het tekende hoe Fortuna in de wedstrijd zat. Ondertussen liep DVO stukje bij beetje weg van de Delftenaren, en toen ook de dames bij DVO mee gingen scoren was een kleine vijf minuten voor tijd de wedstrijd wel gespeeld. Jeffrey van Huenen en Caitlin Keller kregen nog speeltijd bij DVO, dat zich na een 13-20 overwinning voor het eerst in de geschiedenis van de club Nederlands Kampioen werd in de Ereklasse. (Uitslag: 13-20)